In de schijnwerpers: Grenoble

Redactie Lonely Planet

Grenoble is uniek. De Franse stad is gelegen als een bergdorp, omgeven door ruige hoogtes, de witte pieken van Les Deux Alpes in de verte en de Isère die er speels doorheen slingert. Maar als je door de straten loopt merk je gelijk dat je wel degelijk in een moderne, grote stad bent.

Het jaar 2022 is het perfecte moment om Grenoble te bezoeken; de stad is namelijk uitgeroepen tot European Green Capital 2022. ’s Winters is het een goede plek voor sneeuwliefhebbers: rondom de stad verrijzen de bergmassieven Chartreuse en Belledonne en het plateau de Vercors, met elk een uitgebreide keuze aan sportieve sneeuwpret. De rest van het jaar kun je hier uitstekend hiken of mountainbiken, of op verkenning in de stad, die bekendstaat om het historische centrum met zijn gezellige pleinen en winkeltjes, aan de oever van de rivier. Er ligt 475 kilometer aan fietspad in de stad, een van de redenen dat Grenoble is verkozen tot groene hoofdstad van Europa. Ook het openbaar vervoer is er tiptop geregeld, met een uitgebreid tram- en busnetwerk en een kabelbaan die je een stukje de hellingen op helpt. Vergeet ook niet de plaatselijke likeur Chartreuse te proeven, genoemd naar het bergmassief ten noorden van de stad – dit van bergplanten gemaakte drankje kleurt al net zo groen als de stad zelf. 

Make it happen

Reis met de Thalys van Amsterdam en Brussel naar Parijs, om daar over te stappen op de TGV (hogesnelheidsntrein) naar Grenoble. Je bent dan 7 à 8 uur onderweg. Met de auto doe je er een stuk langer over, namelijk minstens 10 uur. 

Openingsbeeld: mmac72/iStock