Hoogtepunten van Doha: ontdek de hoofdstad van Qatar als een local

Redactie Lonely Planet

Een klein uitsteekseltje van het Arabische Schiereiland, een minilandje tussen Saudi-Arabië en Iran: Qatar is op de kaart makkelijk te missen. Het is niet de eerste plek waar mensen aan denken als reisbestemming, maar nu er meerdere langeafstandvluchten via de Midden-Oosterse luchthaven gaan is een dag of twee in Doha absoluut de moeite waard.

De hoofdstad van Qatar heeft relatief weinig traditionele bezienswaardigheden, dus als je in Doha bent zul je de stad toch echt door de ogen van expats en locals moeten bekijken.

Het Museum van Islamitische Kunsten in Doha | Foto: ajansen / iStock

Dompel je onder in cultuur

Omdat Doha het grootste deel van het jaar lijdt onder een verstikkende warmte en benauwdheid en tegelijk geregeld last heeft van droge zandstormen, is Doha noodgedwongen een indoor stad. Een manier om airco te combineren met cultuur is door het Museum van Islamitische Kunsten te bezoeken. Het museum is gelegen aan het zuidelijkste puntje van de baai, naast het vliegveld, en huist fascinerende collectie in een opvallend, modern gebouw. Het is alleen al vanuit een architectonisch oogpunt de moeite waard.

Ga shoppen

Hoewel er genoeg openlucht soeks (traditionele markten) zijn in de oudere delen van de stad, geven locals en expats de voorkeur aan enorme winkelcentra zoals Villagia, naast het sportstadion Hamad bin Khalifa. Dit winkelcentrum is wellicht minder indrukwekkend dan de halve pretparken van Dubai en Abu Dhabi, maar een tochtje in een Venetiaanse gondel langs de dure juweliers en Westerse outletwinkels zal je evengoed doen glimlachen. Een ontspannen lunch bij Dean & Deluca biedt de mogelijkheid tot gluren naar mensen die fortuinen uitgeven in dure winkels als Bulgari.

Strek je benen

Als je de stad bezoekt tijdens de mildere maanden oktober tot april is een wandeling rondom de baai tijdens zonsopgang aan te raden, deze is namelijk echt magisch. Voor het beste uitzicht begin je aan het zuidelijke einde van het hoefijzervormige Corniche en loop je richting West Bay (dat verwarrend genoeg ten noorden van de baai ligt), waar in minder dan een decennium een flink aantal wolkenkrabbers uit de grond zijn gestampt. Wanneer de zon achter de horizon zakt en de lichten van de stad feller worden, herinner jezelf er dan aan dat je technisch gezien nog steeds in het midden van een woestijn staat.

Soek Waqif | Foto: typhoonski / iStock

Ga wat eten

‘s Avonds is er in Doha geen betere plek om eten dan bij Soek Waqif, een bazaar die recentelijk is gerenoveerd en vooral gefocust is op toeristen. De authentieke mix van locals en expats maakt het een bijzondere plek om te shoppen, te eten en te ontspannen. Wandel langs de hoofdweg waar mensen uit alle hoeken van de wereld samenkomen, door wolken van geurige tabaksrook, langs kitscherige souvenirwinkels voor toeristen en houd halt bij een willekeurige cafétafel voor een plekje om zoete zwarte thee te drinken en naar mensen te kijken.

Qatar heeft geen echte nationale keuken, maar de restaurants van de soek geven desondanks een grote selectie aan regionale en globale cuisines weer. Zowel locals als bezoekers zijn vaak te vinden in de uit drie verdiepingen bestaande Tajine – na een dag in het multiculturele Doha lijkt het eten van kameel (vergelijkbaar met geit) op het dak van een Marokkaans restaurant in Qatar helemaal zo vreemd niet meer. Blijf hangen om voetbal of Libanese videoclips te bekijken (het is altijd een van de twee) op het grote projectiescherm op de muur, onder het genot van muntthee en een waterpijp.

Vervoer in Doha

Ondanks het vrijwel totale gebrek aan openbaar vervoer (er is een zeer sobere buslijn), is vervoer in Doha relatief makkelijk en goedkoop. Turquoisekleurige “Karwa”-taxi's zijn er in de meeste gebieden in overvloed en kunnen moeiteloos worden aangehouden door reizigers. Meters worden routinematig gebruikt (als de meter kapot is is de rit gratis) en de tarieven zijn laag – je zult hard je best moeten doen om meer dan €10 te betalen voor een taxirit.

Bekijk ook eens deze duizelingwekkende patronen in dit prachtige hotel in Qatar.

Openingsbeeld: Ahmed_Abel_Hamid