Hier vind je de mooiste architectuur van Barcelona

Redactie Lonely Planet

Barcelona wordt vaak geroemd voor zijn schatten aan architectuur. De Catalaanse hoofdstad staat vol met kathedralen in gotische stijl, modernistische creaties die je fantasie te boven gaan en andere avant-garde bouwwerken. Weet je niet waar je je ontdekkingstocht langs de Catalaanse bouwkunst moet beginnen? Wij leiden je langs een paar van de mooiste gebouwen van Barcelona. 

La Sagrada Família, de iconische kathedraal van Barcelona is na meer dan een eeuw na de start van de bouw nog steeds niet voltooid. Eloi_Omella/iStock

La Sagrada Família

Als je weinig tijd hebt, bezoek dan in ieder geval La Sagrada Família, waarschijnlijk wel het bekendste bouwwerk van de hand van Antoni Gaudí. De bouw van deze indrukwekkende kathedraal begon in 1882 en wordt misschien wel nooit voltooid, hoewel er (optimistische) plannen zijn om het architectonische kunstwerk in 2026 af te ronden, een eeuw na de dood van Gaudí. Ondanks dat het gebouw nog altijd onder constructie is, trekt het meer dan 4,5 miljoen bezoekers per jaar en is het daarmee het meest bezochte monument in Spanje. 

De bouw van de Santa Maria del Mar begon in 1329. Tomas Sereda/iStock

Basílica de Santa Maria del Mar

Aan de zuidwestkant van de Passeig del Born bevindt zich de mooiste Catalaanse gotische kerk van Barcelona, Santa Maria del Mar (Onze-Lieve-Vrouw van de Zee). Het bouwen begon in 1329 onder toezicht van architecten Berenguer de Montagut en Ramon Despuig en het werk staat tegenwoordig vooral bekend om zijn harmonie en eenvoud. Het verhaal gaat dat de leden van de parochie, waaronder veel stevedores (havenarbeiders), hun tijd opofferden om mee te helpen met de bouwwerkzaamheden. 

Torre Glòries is een van de nieuwere toevoegingen aan de skyline van Barcelona. saiko3p/iStock

Torre Glòries

De Torre Glòries, de bekende toren van Jean Nouvel die de vormen heeft van een uit te kluiten gewassen komkommer, is een van de meest gewaagde toevoegingen aan de skyline van Barcelona sinds de eerste torens van de Sagrada Familía verrezen. De constructie, die 38 verdiepingen telt, werd in 2005 geopend en licht 's nachts op in lippenstiftrood en nachtblauw. Het gebouw huist kantoren en is daarom helaas niet geopend voor bezoekers, maar vanbuiten voor iedereen te bewonderen. 

Palau de la Música Catala is een van de mooiste concerthallen van Spanje. 1001nights/iStock

Palau de la Música Catalana

Deze muziekhal die zitplaats biedt aan 2146 concertbezoekers vormt een van de hoogtepunten van de modernistische architectuur van Barcelona. "De tempel van de Catalaanse renaissance" werd met behulp van de beste regionale ambachtslieden uit die tijd gebouwd tussen 1905 en 1908 door Domènech i Montaner. De absolute blikvanger is het kleurrijke auditorium met een schitterend dakraam van glas in lood in goud en blauwtinten. De prachtige kandelaars richten zich als bloemen naar het plafond. 

Casa Amatller is een mix van veel verschillende bouwstijlen. ioanna_alexa/iStock

Casa Amatller

Een van de modernistische meesterwerken van Puig i Cadafalch, Casa Amatller, combineert gotische ramen met een trapgevel die geïnspireerd is op stedelijke architectuur uit Nederland. Deze klassieke elementen worden aangekleed door bustes en reliëfs van draken, ridders en andere figuren die op de voorgevel zijn geplaatst. De prachtig betegelde foyer met pilaren en de door glas-in-lood verlichte trap voelen aan als het interieur van een romantisch kasteel.

Openingsbeeld: Gatsi/iStock