Stadswandeling: Groen Helsinki

Redactie Lonely Planet

Helsinki is ideaal als je graag het beste van twee werelden wil: een uitstekende citytrip, maar ook legio uitvalsmogelijkheden voor wandelingen in de natuur of een boottochtje naar een eiland.

De hoofdstad van Finland ligt aan de Oostzee en onderscheidt zich niet alleen door de vele kleine eilandjes voor de kust, maar ook door schitterende boulevards, kleine klinkerstraatjes met grandioze architectuur en goede plekken voor een borrel of een heerlijk diner. Daarnaast is Helsinki een enorm groene stad, je hoeft namelijk nooit ver te wandelen voor een stukje natuur, en na een korte fietsrit sta je voor je het weet midden in een bos. Ga op een stadswandeling en ontdek de groene geheimen van deze veelzijdige stad! 

1. Kaisaniemipuisto

De centraal gelegen botanische tuinen zijn een ideaal startpunt voor deze wandeling. Neem de tijd om door de tien met elkaar verbonden kassen te dwalen, langs meer dan 800 plantsoorten van over de hele wereld. Eenmaal binnen vergeet je even dat je in Finland bent, want je waant je er in een heuse jungle. Voor de kassen betaal je entree, maar je mag gratis door de tuinen wandelen,  waar met hun vier hectare ook genoeg moois te zien is. Vooral in de zomer is dit een prachtig stuk van de stad, met lieflijke vijvers, rozenstruiken en andere bloemen.

Een van de kassen in Kaisaniemipuisto | Foto: Lev Karavanov

2. Rautatientori

Vervolg je weg richting het zuiden, naar Rautatientori (Stationsplein), waar het grote art-nouveautreinstation het straatbeeld bepaalt. Het station van Helsinki is een van de mooiste in zijn soort, met een indrukwekkende granieten façade, een klokkentoren, koperen daken en beeldhouwwerken die lampen vasthouden om de boel ’s avonds te verlichten. Op dit plein is in de zomer bijna altijd wel een straatmuzikant aan het spelen en in de winter staat er een schaatsbaan.

3. Esplanadinpuisto

Daal nog verder af naar het zuiden om bij Esplanadinpuisto te komen, een groene strook in het hart van Helsinki’s zaken­centrum dat onder locals ook wel liefkozend ‘Espa’ genoemd wordt. Aan weerszijden zitten niet ­alleen leuke cafés en restaurants, maar ook de chicste designerboetieks gevestigd. In de zomer komen inwoners van Helsinki hier graag om te picknicken. Ook staat er een podium in het park waar van mei tot en met augustus concerten worden gehouden.

4. Tähtitorninvuori

Vroeger, voordat in 1934 het observatorium gebouwd werd, werd op deze heuvel een vuur aangestoken om zeevaarders veilig de haven van Helsinki in te leiden. Tegenwoordig is ook het Helsinki Observatorium niet meer in gebruik, maar het rondom gelegen park uit 1868 in de stijl van een Duits stadspark ligt er nog steeds mooi bij. Je hebt hier schitterend uitzicht op de stad en de zee. De groene oase op de heuvel van het observatorium is maar liefst 6,7 hectare en is op zijn mooist in de lente, wanneer de tulpen en narcissen bloeien. Het observatorium is nu een museum gewijd aan astronomie.

Kaivopuisto met erachter het eiland Harakka | Foto: Roberto Lo Savio/iStock

5. Kaivopuisto

Wandel door de lommerrijke straten richting Kaivopuisto, een stadspark aan de Finse golf met een geweldig uitzicht op het forteiland Suomenlinna en andere eilanden voor de kust van Helsinki. Er is een strand en gezellige bars en cafés. Vroeger was dit stuk van de stad nog bos en moerasland, maar in 1830 opende er een chique spa in de buurt, waardoor het omgetoverd werd tot een deftig park. De spa, Kaivohuone, is inmiddels niet meer in gebruik, maar getransformeerd tot een hippe nachtclub, mocht je hier later op de avond terug willen komen. ’s Zomers kun je voor een drankje naar Mattolaituri, een bar met strandbedden en loungebanken met parasols.

6. Löyly Sauna

Eindig je wandeling in Löyly Sauna, een van de populairste sauna’s van de stad (badkleding verplicht). Dit moderne complex uit 2016 zit in een bijzonder houten gebouw en heeft drie verschillende sauna’s, waaronder een traditionele Finse stoomsauna. Het dompelbad neem je gewoon in de Oostzee, ook in de winter, wanneer het zo koud kan worden dat de zee bevriest en er een wak moet worden gemaakt om alsnog te kunnen dompelen. In de panoramabar kun je naderhand terecht voor een biertje of een glas bubbels.

Openingsfoto: Julius Jansson/iStock