Gratis in Praag

Redactie Lonely Planet

Het is niet meer zo goedkoop als het vroeger was – voor populaire bezienswaardigheden als de St. Vituskathedraal gelden intussen entreekosten – maar het bier is nog steeds verfrissend betaalbaar en ook elders in de stad valt nog genoeg te doen zonder diep in de buidel te hoeven tasten. De Tsjechische hoofdstad heeft talloze schatten voor budgetreizigers, van groene parken tot openbare kunst. 

De heuvel

De Petřín-heuvel, compleet met een bouwwerk dat doet denken aan een kleine Eiffeltoren, is een van de populairste recreatiegebieden van Praag. Hier kom je voor de bospaden, bloeiende rozentuinen en prachtige uitzichten over de lagergelegen stad – en mis de Hunger Wall niet, een bouwwerk uit 1362 dat zijn naam ontleent aan de bewering dat de muur zogenaamd niet voor strategische waarde werd gebouwd, maar als een middel om inkomen te verschaffen aan de uitgehongerde bevolking van Praag na een hongersnood. Je kunt Petřín op en neer wandelen of in de 19de-eeuwse kabelbaan springen; deze maakt deel uit van het openbaar vervoersnetwerk en is gratis bij elke tram- of metroreis als je een geldige één- of driedaagse reispas hebt. Zo niet, dan kosten de tickets 60Kč (zo’n € 2,45).

De geschiedenis

Net als de Praagse burcht ligt de vestingstad Vyšehrad op een heuveltop, diende hij als een voormalig koninklijk verblijf, en wordt hij ook gedomineerd door een belangrijke kerk die uitkijkt over de rivier de Moldau. In tegenstelling tot de Praagse burcht is deze citadel echter gratis te bezoeken.
Naast het verkennen van de prachtige Sint-Petrus-en-Pauluskerk kun je over de muren van de citadel lopen voor een fantastisch uitzicht over de stad, en een bezoek brengen aan het gotische Vyšehrad-kerkhof. Dit is de begraafplaats van bekende Tsjechen als Dvořák, een van de eerste Tsjechische componisten die wereldwijde roem vergaarde, en Mucha, een beroemde kunstenaar die The Slav Epic schilderde, een serie van 20 gigantische doeken die de geschiedenis en mythologie van de Slavische volkeren afbeelden (er zou een speciale Praagse galerij in de maak zijn om dit kunstwerk te huisvesten). In de zomer kun je in Vyšehrad terecht voor een van de beste biertuinen van Praag.

Het astronomische uurwerk van Praag. Catarina Belova / Shutterstock

De trekpleister

Het astronomische uurwerk van Praag, een beroemd herkenningspunt, is een van de populairste gratis uitstapjes in deze stad – maar de processie van mechanische figuren die elk uur plaatsvindt, is voor sommige toeristen een beetje een deceptie. Kom in plaats daarvan dus tussen de processies door om de klok zelf van dichterbij te kunnen bekijken.
Naast hun verfijnde pracht en rijke symboliek zijn de twee wijzerplaten ook informatiebronnen. Ze laten je zien hoe laat het is (kijk naar het punt waar de gouden wijzer samenkomt met de Romeinse cijfers), de dag en maand van het jaar, het sterrenbeeld, de tijden van zonsondergang en zonsopgang, de huidige fase van de maan en nog veel meer. Niet slecht voor een klok die oorspronkelijk uit 1410 komt.

De wijk

Combineer je trip naar de Praagse burcht met een wandeling door de 'Nieuwe Wereld'. De Nový Svět-wijk ligt op slechts een korte wandeling ten noordwesten van het Praagse kasteelcomplex, maar voelt als een andere wereld, met de geplaveide straten waarover je heerlijk kunt slenteren, de pastelkleurige 16de-eeuwse huizen, en overblijfselen van de oude stadsmuren. De wijk heeft ook een kleine tuin, een kinderspeelpark en een charmant cafeetje.

Openingsbeeld: JNyard / GettyImages