Ga naar Denemarken voor een alternatieve stedentrip in Aarhus

Redactie Lonely Planet

Laat op je volgende Europese reis de bekendere plekken links liggen en bezoek Aarhus in Denemarken, een stad die vaak ten onrechte over het hoofd wordt gezien.

De een-na-grootste stad van Denemarken heeft de creatieve attracties en eetgelegenheden van een hoofdstad, maar de sfeer van de provincies.

Waar de locals te vinden zijn

In 2016 werden in Aarhus twee culinaire centra geopend. De Aarhus Central Food Market aan de verkeersvrije hoofdstraat en het wat minder visueel aantrekkelijke Aarhus Street Food in een voormalige garage achter het grootste busstation. Ze zijn allebei dagelijks open en de bars van Aarhus Street Food zijn op vrijdag en zaterdag open tot middernacht. In de kraampjes vind je bijna alle wereldkeukens.

De smaak van de stad

De culinaire wereld van Aarhus is door dezelfde ‘New Nordic’ golf als in Kopenhagen omhoog gestuwd, maar de beste manier om kennis te maken met de klassieke smaken van de regio is een doosje prachtig uitgestald smørrebrød (rijkelijk belegd roggebrood). Bij de elegante Kähler Spisesalon hebben ze gebakken haring met romige gerookte kaas en gemarineerde rib-eye met cantharellen. Helaas is brouwerij Ceres in 2008 dichtgegaan en verhuisd naar Kopenhagen, maar dit is deels gecompenseerd met een tak van de in de hoofdstad gevestigde speciaalbierbrouwerij Mikkeler. Ze hebben 20 soorten bier op de tap in deze lichte, gestroomlijnde ruimte.

Het nieuwste van het nieuwste

Voormalige havens ten noorden van het centrum worden nu omgetoverd tot Aarhus Ø, een nieuwe buurt met opvallende architectuur, zoals Isbjerget (IJsberg); een appartementen-complex met witte toppen en hellingen. Zorg ook dat je de voetgangersverkeerslichten in de vorm van Vikingen spot, die in de zomer van 2019 geplaatst zijn. De groene en rode poppetjes dragen helmen en bijlen. 

Regenboogkleuren op het kunstmuseum ARoS in Aarhus | Foto: Anders Trærup

Drie onmisbare ervaringen

  • De gang bovenop ARoS is als een regenboogkleurige aureool boven het beroemde kunstmuseum van de stad. Het enorme gebouw hangt vol werken uit de bloeiperiode van de Deense schilderkunst in de 19de eeuw, modernistische werken en videokunst. Er is een geweldige cadeauwinkel, een café en een restaurant.
  • Gebouwen uit heel Denemarken hebben een bijzonder nieuw thuis gevonden bij Den Gamle By. Stel je tijdmachine in op de tijd van Hans Christian Andersen om ambachtslieden te zien werken in houten hutjes of ga terug naar 1974 met groovy ingerichte appartementen, een retro supermarkt en een jazzbar.
  • Lekker makkelijk een stuk groen op kunnen zoeken is belangrijk voor de Denen. Vanuit Aarhus kun je vanaf Marselisborg lopend of fietsend tien kilometer lang door een groene strook de kust volgen naar het zuiden, of je kunt (vooral in de zomer) noordwaarts naar Den Permanente gaan, een geliefd strand met zonnebaadplatforms naast het bos.

Reistips

Flixbus rijdt tussen Amsterdam en Aarhus en stopt onderweg in Groningen (vanaf €38,80). De trein is ook een goede optie, reis dan via Hamburg. Voor meer informatie raadpleeg je de VVV van Aarhus

Dit artikel komt uit het maartnummer van Lonely Planet magazine. Meer alternatieve citytrips ontdekken? Bestel het magazine hier!

Openingsbeeld: Albertem / iStock