Een perfecte dag Tallinn

Redactie Lonely Planet

Er is nooit genoeg tijd om een stad te leren kennen, maar je komt met 24 uur al een heel eind. Ontdek Tallinn in een dag. 

9.00 uur

In het centrum van Tallinn ligt Toompea, een heuvel waarop zich het ommuurde oudste deel van de stad bevindt. Begin je dag hier, tussen de imposante Russisch-orthodoxe Kathedraal van Alexander Nevski en het helderroze, barokke Toompeakasteel, waar nu het parlement huist. Loop naar het Kohtuotsa-uitkijkpunt; hier kun je je voorstellen hoe middeleeuwse edelen uitkeken over de bedrijvigheid in de stad beneden.

10.00 uur

Daal af naar het lagergelegen deel van het oude centrum, waar vroeger de ambachts- en kooplieden woonden. Wandel Pikk af, langs koopmanswoningen en gildes. In de belangrijkste, de Suurgild (Grote Gilde), zit nu een tak van het Estlands Historisch Museum. Stap hier naar binnen om meer te leren over de geschiedenis van de oude hoofdstad.

De iconische rode daken van het oude centrum van Tallinn. Tataks/iStock

12.00 uur 

Als je honger begint te krijgen loop je richting het Centraal Station van Tallinn, naar de “verkeerde kant van het spoor”. Daar bevindt zich de wijk Telliskivi, een voormalig fabriekscomplex dat helemaal is overgenomen door creatieve ondernemers. Schuif aan bij het gezellige F-Hoone, wat zoveel betekent als “gebouw F”, voor smaakvolle, kraakverse en zeer betaalbare gerechten in een hip-ruige industriële setting. 

14.00 uur

Ga als je je eten op hebt op verkenning in de wijk, waar straatkunst de gevels van 19de-eeuwse fabrieksgebouwen siert. Bij Telliskivi Loominak vind je winkels en studio’s waar je de uiteenlopende werken van jonge designers en kunstenaars kunt bekijken en kopen. Breng daarna een bezoek aan het Fotografiska Tallinn, een Estse tak van het toonaangevende fotomuseum in Stockholm, en dwaal tussen de indrukwekkende werken van bekende en minder bekende fotografen. 

Het uitgestrekte Kadriorgpark, het grootste park van Tallinn. LeManna/GettyImages

16.00 uur

Stap op tram 1 om in 20 minuten naar het westen van de stad te rijden. Hier ligt de wijk Kadriorg, die zich kenmerkt door zijn bijzondere architectuur; van sierlijke 18de-eeuwse villa’s tot traditionele houten bouwwerken. In het imposante barokke Kadriorgpaleis zit tegenwoordig het Kunstmuseum van Estland gevestigd, en eromheen het uitgestrekte Kadriorgpark, het grootste park van de stad. Geniet wandelend van de natuur of zoek aan het Zwanenmeer een plekje om even te ontspannen.

19.00 uur

Tijd voor het avondeten! De Estse keuken is verrassend goed, geschoeid op dezelfde leest als de New Nordic Cuisine aan de overkant van de Oostzee. Vers en lokaal, gefermenteerd en ingemaakt – voor een gevarieerde en duurzame maaltijd zit je in Tallinn goed. Bijvoorbeeld bij NOA, een elegant en fris restaurant waar je wel eventjes voor moet reizen, maar het verfijnde menu (en het uitzicht over de Finse Golf bij zonsondergang!) is de reis meer dan waard.

Openingsbeeld: Kavalenkava/Shutterstock