Een perfecte dag New York City

Redactie Lonely Planet

Er is nooit genoeg tijd om een stad te leren kennen maar je komt met 24 uur al een heel eind. Ontdek de Big Apple in één dag. 

9 uur

Begin je dag goed aan de Upper West Side met een bagel roomkaas en zalm en een kop koffie van de delicatessenzaak Zabar’s die je meeneemt naar Riverside Park voor een ontbijtpicknick met uitzicht over de Hudson. Wandel vervolgens oostwaarts richting The Dakota, het 19de-eeuwse luxe appartementencomplex waar John Lennon woonde (en overleed). Iets verderop in Central Park wordt er een ode aan hem gebracht in het traanvormige parkje Strawberry Fields.

11 uur

Loop zo’n twintig minuten door Central Park tot je bij de welbekende trappen van het Metropolitan Museum of Art uitkomt. Het museum dat meer dan 150 jaar geleden werd opgericht, begon met een handjevol schilderijen die werden meegebracht uit Europa, maar inmiddels maak je kennis met meer dan 5000 jaar geschiedenis aan de hand van meer dan twee miljoen kunstwerken van over de hele wereld.

Grand Central Terminal. Foto: AlbertPego/iStock

13 uur

Neem de metro naar Grand Central Terminal. Niemand hier zal er van opkijken als je uitgebreid de tijd neemt om de sterrenbeelden op het plafond van deze imposante marmeren hal te bewonderen. Als je uitgekeken bent, stil je je trek beneden in een van de elegante restaurants, zoals Campbell Apartment.

15 uur

Begeef je weer naar boven en stap op lijn 6 richting West Village. Dwaal hier door de karakteristieke straatjes die worden omlijst door appartementencomplexen opgetrokken uit bruinrode baksteen en herenhuizen met een trapopgang. Maak onderweg een stop bij Magnolia Bakery voor hun iconische vanillecupcake en loop vervolgens richting het zuidoosten om weer even op adem te komen in het lommerrijke Washington Square Park.

Foto: nycshooter/iStock

18 uur

Van het park wandel je (of neem het OV) richting Lower East Side waar je voor het diner kunt aanschuiven bij een van de vele eettentjes. Of je nu zin hebt in tapas en wijn, modern Amerikaans en cocktails of gewoon een simpele maar smaakvolle pizza: je vindt het hier gegarandeerd.

21 uur

Voor een goede afsluiter van de dag ga je terug naar The Village voor livemuziek onder het genot van een drankje. Vooral jazzliefhebbers zitten hier goed met Small’s en Blue Note waar je de warme klanken van de muziek de blaasinstrumenten hoort verlaten. Als jazz niet zo je ding is, kijk dan wie er speelt bij Le Poisson Rouge.

Openingsbeeld: Bim/iStock