Een perfecte dag New Orleans

Redactie Lonely Planet

Er is nooit genoeg tijd om een stad te leren kennen, maar je komt met 24 uur al een heel eind. Ontdek New Orleans in een dag. 

9.00 uur

De stad komt ’s ochtends heel rustig op gang, dus begin de dag met een ontspannen wandeling in het French Quarter, de oudste buurt van de stad. Sprokkel een ontbijtje bij elkaar – bijvoorbeeld een paar verse appelbeignets van Café dus Monde – en vergaap je aan de bijzondere architectuur, de geschiedenis en de verhalen van de locals.

11.00 uur

Verdiep je verder in de plaatselijke cultuur bij het Ogden Museum of Southern Art in het Warehouse District. Hier hangt het werk van zuidelijke kunstenaars – niet alleen Louisiana komt in de verschillende schilderijen en foto’s terug, ook andere zuidelijke staten passeren de revue. Voor meer kunst vind je aan de overkant van de straat het New Orleans Contemporary Arts Center.

13.00 uur

Stap in een streetcar naar het charmante Garden District om een stevige lunch te zoeken. De plaatselijke klassier is de po’boy: een soort Franse baguette belegd met geroosterd rundvlees of gefrituurde garnalen, rivierkreeften of krab. Een goedgevulde en goed betaalbare po’boy vind je bij Tracey’s aan Magazine Street. Na het eten kun je nog een tijd lang slenteren langs alle winkels en gallerijen langs de levendige straat.

De klanken van de jazz zijn in deze stad overal aanwezig. Rainer Puster/Getty Images

15.00 uur

Een onvergetelijk uitzicht op de stad heb je vanaf de ferry tussen Canal Street en Algiers Point, dwars door de Mississippi. Al sinds 1827 vaart de veerboot naar tussen het centrum en de kleine wijk met 19de-eeuwse architectuur en knusse woonhuizen. Iets toeristischer maar niet minder indrukwekkend is een twee-urige tocht over de rivier op de klassieke stoomboot Natchez.

18.00 uur

Freret Street is misschien wel Nola’s grootste succesverhaal naar Katrina. Dit stukje Uptown was een tijdlang helemaal vervallen, totdat in 2009 Cure opende, een chique cocktailbar. Daarna leefde de buurt in razend tempo op, en zijn er nu talloze restaurants en bars met verschillende keukens te vinden. Verplicht nummer is de gumbo met zeevruchten, een traditioneel stoofgerecht uit Louisiana.

21.00 uur

De avond vul je met muziek. Nola staat bekend als de bakermat van de jazz en je voelt het ritme door de straten. Bourbon Street is een uitstekend startpunt, waar de bedrijvigheid en vrolijke neonborden de sfeer gelijk goed neerzet. De onverzadigbare fijnproever kan vervolgens naar Frenchmen Street; langs deze bruisende straat staan talloze jazztentjes, zoals The Spotted Cat, waar het geluid van blazers en contrabassen door de open ramen drijft.  

Openingsbeeld: GTS Productions/Shutterstock