Een perfecte dag Montreal

Redactie Lonely Planet

Er is nooit genoeg tijd om een stad écht te leren kennen, maar je komt met 24 uur al een heel eind. Ontdek Montreal in een dag. 

10u

Begin je dag langzaam met een lokale traditie: een lange en ontspannen brunch. Beauty’s, op de hoek van Rue Saint-Urbain en Avenue Du Mont-Royal, serveert smoothies, crêpes, eieren en meer in hun retro diner uit de jaren 40. Er kunnen flinke rijen staan, dus wees op tijd! Een andere goede optie is L’Avenue, waar jong en hip Montreal massaal eggs benedict en smoothies verorbert. 

12u

Tijd om je brunch te verbranden! Wandel naar de top van Mont Royal voor een mooi uitzicht op de stad. De beste foto’s van de skyline neem je bij het Kondiaronk Lookout, vlak bij het Chalet du Mont Royal, een oude witte villa waar in de zomer concerten worden gehouden. Het park is ontworpen door dezelfde designer als het Central Park in New York, en wordt met veel dank gebruikt door de inwoners van de stad. ’s Zomers wordt er gewandeld, gejogd en zelfs paardgereden, en ’s winters verandert de heuvel in sneeuwwalhalla waar je kunt langlaufen of sleeën. 

Kraampje bij Marché Jean-Talon, de grootste markt van de stad. Anne-Marie Pellerin / Tourisme Montreal

14u

Heb je toch nog trek gekregen na je brunch? Ga dan naar Marché Jean-Talon, de grootste markt van de stad vlak bij Little Italy. Meer dan honderd stalletjes staan klaar met vers fruit, groente, planten, kruiden en, natuurlijk, ahornsiroop. Ook zijn er genoeg foodtrucks voor verse sapjes, crêpes, baguettes en meer. 

15u

Wandel terug naar de keienstraatjes van het centrum voor een dosis geschiedenis bij het Musée d'Archéologie et d'Histoire Pointe-à-Callière. Het museum ligt grotendeels onder de grond, waar je in de archeologische crypte de restanten van het eeuwenoude riool- en riviersysteem kunt bekijken, evenals de funderingen van de eerste gebouwen.

17u

Het is tijd voor de cinq-à-sept, oftewel de vijf-tot-zeven-borrel. Zoek een terrasje of een rooftopbar zoals Terrasse Place d’Armes op het dak van Hotel Place d’Armes en drink een glaasje met de locals. In de zomer kun je als alternatief naar de Canal Lounge, dat iets verder uit het centrum ligt, waar je vanaf het dek van het aangemeerde schip een cocktail kunt drinken bij zonsondergang. 

Elke avond wordt de Basilique Notre Dame mooi verlicht. Ablokhin / iStock

19u

Blijf voor je diner lekker in het oude gedeelte van de stad. Zowel Vieux-Montreal (oud Montreal) als de Vieux-Port (oude haven) zit vol met leuke restaurants, cafés en bars. Sluit de avond af met een multimedia-ervaring bij de Basilique Notre Dame. Hier kun je om 19.00 of 21.00 uur aansluiten voor AURA, waarbij muziek speelt en de basiliek als canvas wordt gebruikt voor een geniale lichtshow. Lukt het niet om tickets bemachtigen? ’s Avonds is de basiliek ook van buiten mooi verlicht en een omweg waard.   

Openingsbeeld: lavi37 / iStock