Een perfecte dag in Vilnius

Redactie Lonely Planet

Er is nooit genoeg tijd om een stad te leren kennen, maar je komt met 24 uur al een heel eind. Ontdek Vilnius in een dag. 

9u

Begin je dag in het hart van de stad bij de basiliek van Sint Stanislaus en Sint Ladislaus, in de volksmond beter bekend als de kathedraal van Vilnius. Verwacht geen grootse katholieke grandeur, de 18de-eeuwse bouwstijl is sober en subtiel. Binnen zie je wel een stukje barok, in de Sint Kazimierkapel. Naast de kathedraal staat een monument voor Groothertog Gediminas, een succesvolle 14de-eeuwse heerser.

De kathedraal van Vilnius. Arild Lilleboe / iStock

11u

Nu je er toch bent, kun je na een bezoek aan de kathedraal net zo goed even bij het Grootvorstelijk paleis binnenwippen. Het paleis zo’n 10 jaar geleden opnieuw opgebouwd, naar het plan van het originele paleis. Lang werd gepraat over wat voor functie het zou krijgen, met als conclusie dat er zowel een archeologisch als historisch museum over Vilnius in zou komen. Hier leer je dus alles over de stad in een notendop.

13u

Als je nog niet uitgeleerd bent is het Nationaal Museum van Litouwen in het Arsenaal een interessante plek. Hier wordt het verhaal van Litouwen tot de Tweede Wereldoorlog verteld. Voor lunch is de straat Pilies g. een goede gok om wat te vinden, je vindt er namelijk alles van authentieke pannenkoeken tot gezellige koffiebarretjes. Het is er een beetje toeristisch, maar dit is daardoor ook dé plek om een souvenirtje te vinden voor thuisblijvers. 

15u

Wanneer je je buik rond hebt gegeten is het tijd om je weg te vervolgen naar de Gediminasheuvel om de sobere 13de-eeuwse Gediminastoren te bekijken. Als je in bent om je lunch te verbranden met een flinke hike, kun je het pad aan de zuidkant van de heuvel nemen. Als je liever niet te ver loopt, ga dan naar de noordkant en neem de funiculaire naar de top. 

17u

Ga na je bezoek aan de Gediminasheuvel naar de wijk Užupis, een zelfverklaarde “republiek” voor kunstenaars en vrije denkers. Ga op zoek naar de mooiste muurschilderingen of plof ergens neer voor een borrel, want restaurants en cafés zijn hier genoeg.

De urban jungle van Paupys Market. Saulius Žiūra / iStock

19u

Voor het diner kun je naar Paupys Market, een foodhall met verschillende restaurants en cafés. Het hagelnieuwe concept is een gat in de markt en trekt zowel locals als reizigers aan. Het atrium tussen de restaurants is een heuse indoor urban jungle waar je de lekkerste gerechtjes kunt oppeuzelen. 

Openingsbeeld: EWG3D / iStock