Een perfecte dag in Quito

Redactie Lonely Planet

Er is nooit genoeg tijd om een stad te leren kennen maar je komt met 24 uur al een heel eind. Ontdek de hoofdstad van Ecuador in een dag.

9 uur

Begin de dag goed met een wandeling door de klinkerstraatjes van het oude centrum, waar je enkele van de mooiste koloniale kerken van Midden- en Zuid-Amerika vindt. Stap bijvoorbeeld naar binnen bij het 18de-eeuwse La Merced en bewonder de schitterende schilderijen van vulkaanuitbarstingen. 

11 uur

Even verderop, op Plaza Grande, kun je een kopje koffie halen op een van de terrasjes om mensen te kijken. Rondom het plein staan tal van historische gebouwen, zoals Palacio del Gobierno waar de president werkt. Je kunt hier vaak gratis tours krijgen, maar vraag wel even van tevoren of de gids Engels spreekt.

13 uur

Ga voor de lunch naar Palacio Arzobispal, de voormalige zetel van Quito’s aartsbisschop. Tegenwoordig is het gigantische gebouw omgetoverd tot een soort winkelcentrum met boetiekjes, restaurants en cafés. Op de bovenste etage vind je Hasta la Vuelta Señor: een restaurant dat gerechten uit de Andes serveert zoals ceviche, aardappelsoep en geitenstoof. Wip als je tijd hebt nog even binnen bij de kathedraal tegenover Palacio Arzobispal om kunst te bekijken van de Quito School, inheemse kunstenaars die in de leer gingen bij Europeanen en zo een unieke kunststijl begonnen.

Fantastisch uitzicht vanuit de gondellift naar de top van de Cruz Loma. DC_Colombia / iStock

15 uur

Neem in de middag een taxi naar de westelijke kant van de stad voor een ritje in de teleferiqo, een 2,5 kilometer lange gondellift naar de top van Cruz Loma. Daar heb je op 4.100 meter hoogte fantastisch uitzicht op het bergachtige landschap van de Andes om je heen en Quito onder je.

18 uur

Ga voor het diner naar Panecillo. Je kunt het gigantische standbeeld van de Heilige Maagd niet missen, dus als je dat ziet weet je dat je in de buurt bent. Even verderop vind je allerlei kraampjes met streetfood waar je Ecuadoraans eten kunt proeven. 

De sfeervolle Calle La Ronda. ampueroleonardo / iStock

21 uur 

Zak af naar Calle La Ronda, een straatje in het historische centrum dat ooit niet zo jofel was. Tegenwoordig is het een centrum van live muziek in salsa, waar je vaak straatartiesten ziet optreden. Probeer zeker een canelazo in een van de barretjes, een warme drank van citrusfruit, kaneel en sterkedrank. Een glas kost vaak niet meer dan een dollar, dus pas op dat je niet teut wordt. 

Openingsbeeld: Leamus / iStock