Een perfecte dag in Parijs

Redactie Lonely Planet

Er is nooit genoeg tijd om een stad te leren kennen, maar je komt met 24 uur al een heel eind. Ontdek Parijs in een dag.

9.00 uur

Wees de massa voor en begin je dag bij de Eiffeltoren, aan de oever van de Seine. Bewonder het bouwwerk vanaf de grond of neem de lift (of circa 1665 treden) naar de tweede verdieping voor een waanzinnig uitzicht over de stad. De echte fanatieke­ling kan ook een ticket kopen die toegang biedt tot de top van de toren.

10.00 uur

Haal onderweg een kop koffie en een croissant en wandel vanaf de Eiffeltoren langs de Seine naar Place de la Concorde. Vanaf hier heb je prachtig uitzicht op een aantal van de beroemdste bezienswaardigheden van Parijs: de Eiffeltoren, de Seine en de Champs-Élysées. De 3.300 jaar oude roze granieten obelisk was een geschenk van Egypte in 1831.

12.00 uur

Nadat je van het uitzicht hebt genoten, kun je een Batobus nemen – een hop-on hop-off waterbus – naar de Jardin des Plantes. De botanische tuinen van Parijs, opgericht in 1626 als de kruidentuin van Lodewijk XIII, zijn eerder een serieus instituut dan een vrijetijdsbestemming, maar toch fascinerend. Je vindt er een wintertuin, tropische kassen en een alpine tuin, evenals de school voor plantkunde en een dierentuin.

14.00 uur

Ontdek vanaf de Jardin des Plantes de rest van het Quartier Latin, het centrum van het academische leven in Parijs. Je bent al vlak bij Rue Mouffetard, een gezellige straat vol bistrots en restaurants, de perfecte plek voor een lunch­pauze. Neus vervolgens rond in de fijne boekhandels en tweede­handsplatenzaken op en rond bldv St-Michel of breng een bezoek aan het Musée National du Moyen Âge (ook bekend als Cluny).

18.00 uur

Ga naar St-Germain des Prés, een heerlijke plek om ‘s avonds mensen te kijken vanaf het terras van een historisch café. Legendarische schrijvers als Sartre, de Beauvoir, Hemingway, Fitzgerald en Joyce hingen rond in de cafés van St-Germain des Prés. Ze dronken, schreven en voerden serieuze debatten. Het St-Germain des Prés van vandaag huist exclusieve woonwinkels en kledingboetieks, maar de originele literaire cafés bestaan nog steeds.

21.00 uur

Bestel wat te eten nu je toch op het terras zit bij St-Germain des Prés, maar laat tijd over in je avondprogramma voor een wandeling over de verlichte bruggen. Het is moeilijk om niet verliefd op Parijs te worden bij dit romantische avondlicht.

Openingsbeeld: rclassenlayouts / iStock