Een perfecte dag in Cardiff

Redactie Lonely Planet

Er is nooit genoeg tijd om een stad te leren kennen, maar je komt met 24 uur al een heel eind. Ontdek Cardiff in een dag.

9.00 uur

Begin je dag met een ontbijt in Castle Arcade, een van de vele overdekte arcades van de stad. Hier zitten allerlei leuke onafhankelijke boetiekjes en cafés zoals Coffee Barker, die een uitgebreide ontbijtkaart heeft. Snuffel als je tijd hebt even rond tussen de platen bij Spillers, ’s werelds oudste platenwinkel.

11.00 uur

Als je in Cardiff bent, is een bezoekje aan Cardiff Castle aan de rand van het centrum haast verplicht. Het middeleeuwse kasteel wordt omringd door relatief nieuwe romaanse muren. Het weelderige interieur van William Burges belichaamt Victoriaans gotisch design. Binnen kun je je vergapen aan het schitterende houtsnijwerk, prachtige muurschilderingen en glas in lood.

13.00 uur

Op steenworp afstand van Cardiff Castle vind je Cardiff Market, een overdekte markthal in een voormalige gaol (gevangenis). De markt is verdeeld over twee verdiepingen en worden overdekt door een gewelfd Victoriaans plafond. Je kunt hier heerlijk rondwandelen tussen de verschillende kraampjes met voedselwaren, van stapels vers brood tot hopen vol glimmende olijven. Scoor je hier je lunch en geniet van het gedruis van winkelende locals. Haal ook zeker een paar Welsh cakes bij Bakestones, die naar verluidt de lekkerste van de stad maken. 

Het overdekte Cardiff Market, in een voormalige gevangenis. Joe Daniel Price/GettyImages

15.00 uur

Wandel naar Queen Street Station en stap op de trein naar Cardiff Bay die iedere 12 minuten vertrekt. Je kunt hier heerlijk langs het water wandelen en een drankje drinken op een van de vele terrasjes van Mermaid Quay. Bewonder het imposante Millennium Centre, een iconisch gebouw uit 2004 met twee dichtregels op de gevel in het Engels en Welsh. Vanaf Cardiff Bay kun je ook de boot naar Penarth pakken. Onderweg kom je langs het Wetlands natuurreservaat en heb je een prachtig zicht op de haven. In Penarth kun je een uurtje rondkijken op de pier alvorens je weer de boot terugneemt. 

18.00 uur

In Cardiff Bay zitten talloze restaurants, maar veel leuker nog is het hippe Albany Road in het studentikoze Roath. Hier zitten niet alleen veel leuke tweedehands winkeltjes, maar ook verschillende restaurants, van sushi tot fish and chips. Anna Loka is gespecialiseerd in vegan eten en heeft een simpel menu met onder andere burgers en hotdogs. Er is een gezellige binnentuin, waar je ook alleen een biertje kunt drinken. 

22.00 uur

Voor het bruisende nachtleven van Cardiff ga je terug naar het centrum. De stad staat bekend om zijn livemuziek, en qua alternatieve uitgaansplekken met veel livemuziek is Womanby Street de place to be. Je vindt hier de iconische Clwb Ifor Bach, een nachtclub/poppodium/Welsh talencentrum waar grote namen als The Killers, Skrillex en Coldplay in hun beginjaren hebben gestaan. The Moon Club in dezelfde straat biedt een podium aan lokale muziekanten. Mocht je meer zin hebben om lekker ergens te zitten met een pint, dan vind je even verderop aan Westgate Street veel leuke pubs en een microbrouwerij.

Openingsbeeld: Philip Bird LRPS CPAGB/Shutterstock