Een perfecte dag Glasgow

Redactie Lonely Planet

Er is nooit genoeg tijd om een stad te leren kennen maar je komt met 24 uur al een heel eind. Ontdek Glasgow in een dag.

9 uur

Begin de dag bij de gotische kathedraal van Glasgow. Ernaast liggen het Provand’s Lordship, een middeleeuws historisch huismuseum, en St Mungo’s Museum of Religious Life and Art, waar je meer leert over de geschiedenis van de stad. Wandel aansluitend naar de top van de Necropolis, geïnspireerd op de Parijse Père-Lachaise, voor schitterend panoramisch uitzicht op de stad.

De gebouwen van de Universiteit van Glasgow dienden als inspiratie voor Zweinstein. Lou Armour / iStock

11 uur

Spring in de ‘Clockwork Orange’, de iconische oranje metro van Glasgow en volg de hordes studenten naar de Universiteit van Glasgow. De gebouwen dienden als inspiratie voor Zweinstein, en een blik op de vele neo-gotische ruiten en torens wijst uit waarom. In de universiteit vind je het Hunterian Museum, waar een belangrijk deel van de Schotse nationale kunst hangt. In de buurt vind je veel koffietentjes om even bij te tanken. 

13 uur

Wandel naar Kelvingrove Art Gallery & Museum. Spendeer de ochtend tussen de 8.000 objecten, van natuurhistorie tot kunstschatten. Entree is gratis, dus een buil valt er niet aan te vallen. Naderhand kun je nog een wandeling maken door Kelvingrove Park om eekhoorntjes te spotten.

De botanische tuinen van Glasgow. Atosan / iStock

15 uur

Op twintig minuten lopen van Kelvingrove liggen de kassen van de Botanic Gardens. De gietijzeren Kibble Palace heeft zo’n 2.000 m2 aan tropische planten. Onderweg loop je door Byres Road, waar veel onafhankelijke cafés, winkels en restaurants zitten om een lekkere kop koffie te drinken of te lunchen. 

18 uur

Loop van de Botanic Gardens naar Ashton Lane, waar je een hele rits restaurants, bars en brouwerijen vindt voor een lekker maaltje en een lokaal gebrouwen biertje of unieke cocktail. 

21 uur

De beste manier om de dag in Glasgow af te sluiten is met livemuziek. Ontdek de nieuwste hype uit Glasgow in King Tut’s, waar onder andere Franz Ferdinand ooit optrad. Grotere concerten vind je in de Barrowland Ballroom, een historisch concertgebouw met houten vloer. Bij een goed concert voel je de planken onder je gegarandeerd trillen.

Openingsbeeld: travelinglight / iStock