Een perfect weekend in Dublin

Sara van Geloven
Een perfect weekend in Dublin

Met ontelbaar veel pubs, geweldige restaurants en overal livemuziek is de Ierse hoofdstad levendiger dan ooit. Duik een weekend Dublin in en ontdek ook de ruige natuur net buiten de stad. 

Vrijdag 

Begin je weekendtrip met een wandeltocht door het centrum van Dublin, dat goed beloopbaar is. De rivier de Liffey verdeelt de oude stad in noord en zuid. Op een paar minuten lopen van de zuidoever ligt Trinity College Dublin, dat in 1592 werd opgericht. Het terrein van de universiteit kun je gratis bezoeken, maar voor de grootste attractie heb je wel een kaartje nodig: de oude bibliotheek. Hier vind je het beroemde Book of Kells én de spectaculaire Long Room. De zaal is een en al donker hout en bevat meer dan 200.000 oude boeken. Om de ergste menigtes te vermijden, ga je ’s ochtends vroeg.

Vanaf Trinity College loop je zo Temple Bar in; de drukste én kleurigste buurt van Dublin. Overdag is het een stukje minder lawaaiig dan 's avonds en kun je rustig door de keistraatjes dwalen en de mooie gevels vol bloemen in je opnemen. Wil je meer van de stad zien dan alleen de geijkte paden, dan is een wandeltour een aanrader.

Orlaith Ross organiseert via haar bedrijf Making Space wandeltours met thema’s als Dublin Design en Hidden Dublin. ‘In de afgelopen 10 jaar is Dublin ontzettend veranderd,’ vertelt ze. ‘Dublin en Ierland hebben echt hun stem gevonden. Jonge mensen hebben een plek in de stad gekregen en je ziet overal vernieuwende bedrijven verschijnen. De mensen die tijdens de recessie zijn vertrokken, komen weer terug en herkennen hun stad haast niet meer. Je vindt hier nu zoveel geweldige cafés en zaakjes, zoals Brother HubbardMurphys Ice Cream en Dollard & Co. Een lange tijd importeerden we ideeën, maar nu maken we onze eigen trends.’

Kleurige deuren in georgiaans Dublin | Foto: mustafa6noz / iStock

Zaterdag

De stadskern van Dublin is in het weekend gezellig druk, maar met een huurfiets van Bike Hire Dublin kun je gemakkelijk de omliggende wijken verkennen. Rond Merrion Square en Fitzwilliam Square vind je de beroemde kleurrijke deuren van de statige georgiaanse huizen. Het verhaal gaat dat de eerste deur knalgroen werd geverfd door George Moore, een schrijver wiens vriend en buurman Oliver St. John Gogarty de gewoonte had zo dronken te worden dat hij ’s nachts de verkeerde deur binnenliep – en in bed naast de verkeerde vrouw belandde!

Een paar straten ten westen van Fitzwilliam Square ligt St Stephens Green, een park met een lange geschiedenis waar bij lekker weer door veel locals gepicknickt wordt. Heb je behoefte aan nog meer ruimte, fiets dan richting het oosten naar de kust. Dublin heeft namelijk meer kilometers strand dan Barcelona! Aan de andere kant van het centrum, in het noordwesten, ligt het immense Phoenix Park, waar je kunt fietsen over brede lanen omringd door eikenbomen en kastanjes. Het park werd aangelegd als Royal Hunting Park en nog steeds leven er wilde herten.

Op de terugweg van Phoenix Park naar het centrum fiets je langs de Guinness Storehouse; de oude brouwerij van het “zwarte goud van Ierland”. Hier kom je tijdens een tour alles te weten over het brouwproces van het bier en leer je waarom het zo lang duurt om een perfect glas Guinness te tappen. De tour eindigt helemaal boven in de Gravity Bar. Hier heb je 360 graden uitzicht over de stad, onder het genot van – je raadt het al – een pint Guinness.

Zonsondergang bij Sophie's | Foto: Sara van Geloven

Heb je nog niet genoeg gehad van het uitzicht over Dublin, reserveer voor het diner dan een tafel bij Sophie’s. Dit restaurant op de bovenste verdieping van het Dean Hotel biedt een spectaculair zicht op de zonsondergang over de stad. Het menu is een eclectische mix met Ierse, Italiaanse en Amerikaanse invloeden. Blijf na het eten hangen voor een cocktail op het dakterras, terwijl de DJ’s het restaurant omtoveren tot een hippe bar.    

Zondag

Tijd om de natuur in te trekken! Slaap niet te lang uit, maar pak een vroege bus of DART-trein naar het schiereiland Howth Head. Het ligt hemelsbreed nog op geen 15 km buiten de stad, maar je voelt je mijlenver weg. De blauwgroene golven van de Ierse Zee beuken er tegen torenhoge kliffen en wandelpaden kronkelen er over met heide bedekte heuvels. De Howth Cliff Walk slingert rond het eiland en bestaat uit vier verschillende routes die je prima op eigen houtje kunt doen. De paden voeren je dicht bij zee en met wat geluk kun je zeehonden en zelfs dolfijnen spotten. 

Uitzicht op de Ierse Zee vanaf de Howth Cliff Walk | Foto: Sara van Geloven

Het vissersdorpje Howth zelf is klein, met een mooie haven en een aantal pubs en (vis)restaurants. Bij Beshoff Bros haal je fish & chips om buiten op te eten. Wil je liever binnen zitten voor de lunch, wandel dan naar restaurant Aqua op het puntje van de westelijke pier in de haven. Hier kun je genieten van een driegangenlunch voor €30 met uitzicht op zee door de gigantische ramen. De visgerechten zijn er heerlijk vers en de groentes komen uit eigen tuin. Op zondagmiddag wordt er soms live jazz gespeeld.

Make it happen

KLM, Aer Lingus en Ryanair vliegen allemaal rechtstreeks naar Dublin vanaf Schiphol. Met de DoDublin Card reis je 72 uur onbeperkt in alle openbare bussen van Dublin, met de Airlink Express van en naar het vliegveld en kun je een Hop-on Hop-off stadstour doen. Lees meer over Dublin en Ierland op de officiële toerismesite van Ierland.

Meer Dublin? Ontdek de smakelijkste adresjes in de Ierse hoofdstad

Openingsbeeld: clu / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram