Een perfect weekend Hamburg

Redactie Lonely Planet

Charmant Hamburg is een stad die je zal verbazen. Ontdek historische pakhuizen die een tweede leven hebben gekregen als museum of gelerie, geniet van een lokaal gebrouwen biertje in een van de strandbars en wandel rond in HafenCity, de oude haven waar de moderne architectuur nu heerst. 

De avond valt bij Strand Pauli, een sfeervolle strandbar dicht bij de haven | Foto: Jonathan Stokes 

De strandbar

Op zwoele zomeravonden lijkt het alsof half Hamburg naar Strand Pauli komt, een van de strandbars die de stad tegenwoordig rijk is. Vriendengroepen, collega's en stelletjes genieten van de avond in strandstoelen, op slaapbanken of in een gouden Mercedes met zijn wielen diep in het zand. Scheve houten borden wijzen naar verschillende bars: eentje lijkt op een Caribische strandhut met palmbladeren aan het dak en rijen rum, een andere op een Mexicaanse cabana met felgekleurd hout, waar vrolijk personeel bier, cocktails en snacks serveert. De DJ stuurt als een kapitein de sfeer vanuit een met gloeilampen behangen booth. Overal zie je parasols, palmbomen en roestende decoraties. Op de achtergrond steken hefkranen omhoog, als het ware dansend, terwijl in de haven schepen worden gelast; overal vliegen vonken, ook tussen het feestvierend publiek.
Bier vanaf €3; strandpauli.de

Het Dockland lijkt op het water te drijven, maar is gebouwd op een voormalig dok | Foto: Jonathan Stokes

Het uitzicht

Aan de noordkant van de Elbe, vlak bij de beroemde vismarkt, verrijst een opvallend gevaarte van staal en glas als een enorme speedboot; de “boeg” helt over het water.  Deze dynamische constructie draagt de naam Dockland en is toepasselijk bij de ingang van de haven van Hamburg gevestigd, op een stukje land dat ooit de veerhaven naar Engeland was. Overdag is het een kantoor en een school, waarin medewerkers en studenten in diagonale liften verplaatst worden langs de scherpe contouren van het gebouw, maar ’s nachts komt het pseudo-schip pas echt tot leven. Met het zakken van de zon klimmen alle kantoormedewerkers, studenten en stelletjes de 140 steile treden op die leiden naar een groot uitzichtpunt op het dek. Hier kijken ze toe hoe de haven langzaam oranje kleurt. Lange schaduwen vallen over het water vallen en de skyline verandert in een silhouet van kranen, vrachtschepen en windmolens.
Gratis; hamburg.de

Meer lezen over Hamburg? Je leest het hele artikel in het meinummer van Lonely Planet Traveller, deze kun je hier bestellen.

Openingsbeeld: mf-guddyx / iStock