Een kathedraal van kunst: La Sagrada Familia

Redactie Lonely Planet

Als je in Barcelona maar tijd zou hebben voor één bezienswaardigheid, dan zou het deze moeten zijn. La Sagrada Familia torent imposant boven haar omgeving uit, even middeleeuws in uitstraling als in bouwproces: het gebouw is al 135 jaar een work in progress.

Barcelona staat vol met architectonische meesterwerken van Gaudi’s hand, maar de Sagrada Familia spant de kroon (alle kranen nemen we voor lief). Het is een fantastisch exemplaar van de Modernista-stijl die je verspreid door Barcelona terugvindt. En ook al is de oorspronkelijke architect bijna 100 jaar dood, zijn plannen en ideeën vinden nog strikt navolging in het werk van zijn opvolgers.

De gotisch ogende kathedraal kent enorme proporties en de laatste stap zal al helemaal indruk maken: de toren in het midden van het gebouw zal nog weer de helft langer zijn dan de torens eromheen. Minstens zo indrukwekkend zijn de vele uitgewerkte details die de buitenkant van de kathedraal sieren. Elke façade kent een eigen thema (de geboorte van Jezus, bijvoorbeeld) en stikt van de reliëfs en standbeelden die allemaal een eigen verhaal vertellen.

La Sagrada Familia van binnen; je waant je in de natuur | Foto: LucVi / iStock

Maar als je binnenloopt val je pas echt stil. Het hoge plafond wordt gestut door een “woud” aan opmerkelijke, boomachtige zuilen en glas-in-loodramen verlichten de ruimte in alle kleuren van de regenboog, als de zon tussen takken. Naar schatting zal het gebouw helemaal af zijn tussen 2020 en 2040, maar ook onaf is het met 3 miljoen bezoekers per jaar de populairste bestemming van Spanje. Koop van tevoren een ticket om lange wachttijden te voorkomen.

Lees ook: 3 unieke ervaringen in Barcelona

Openingsbeeld: matthewleesdixon / iStock