Dit zijn de meest LGBTQ+-vriendelijke steden van Europa

Redactie Lonely Planet

 In het kader van de pridemaand juni, heeft Holidu onderzoek gedaan naar welke Europese steden het vriendelijkst zijn voor LGTBQ+-reizigers.

LGBTQ+-vriendelijk

Voor het onderzoek heeft Holidu gekeken naar een aantal verschillende parameters, zoals hoe relevant de stad is in de LGBTQ+-scene. Daarin werd gekeken naar onder andere het aantal LGBTQ+-vriendelijke bars, de LGBTQ+-Equaldex, Instagramhashtags, accommodatieprijzen en de toegankelijkheid.

1. Londen 

Met stip op nummer één staat Londen. De stad scoorde een 10 in de categorie LGBTQ+-vriendelijke bars. Ook op het punt "gelijkheid" scoort de stad goed, net als de categorie "toegankelijkheid". Een minpunt is de hoge accommodatieprijs. Het jaarlijkse pride-evenement vindt dit jaar op 2 juli 2022 plaats, op het 50ste jubileum van de eerste parade.

2. Berlijn

Ook de Duitse hoofdstad doet het goed in de ranking met een tweede plaatst. De accommodatieprijs is hier een stuk gunstiger dan in Londen, waar Berlijn zeker punten mee scoort. Ook in de categorieën "toegankelijkheid" en "gelijkheid" doet Berlijn het goed, zeker op het vlak van gelijkheid scoort Berlijn nog net wat beter dan Londen. Er zijn meer dan 60 LGBTQ+-vriendelijke bars, dus ook wat dat betreft zit je goed in Berlijn. Pride meemaken? Je kunt op 23 juli 2022 nog meefeesten in de Berlin Pride Parade.

3. Hamburg

De tweede Duitse stad in de top 5 is Hamburg, die na Berlijn ook goed scoort. De stad is toegankelijk en heeft genoeg LGBTQ+-vriendelijke bars. Je hebt nog genoeg tijd om pride mee te pakken dit jaar, want de Pride-week is dit jaar van 30 juli tot 7 augustus – het hoogtepunt is de Christopher Street Day op 6 augustus.

Lees ook: Budget in Londen: De 10 beste gratis musea

4. Amsterdam

Amsterdam haalt de top 5 op de vierde plek en scoort het hoogst op "gelijkheid". Nederland is het eerste land dat in 2001 het huwelijk met een gelijk geslacht legaliseerde! Accommodatieprijzen lopen in de zomer flink op, maar daar staat tegenover dat het uitgaansleven er top is. Pride Amsterdam begint op 30 juli en eindigt op 7 augustus 2022, met de wereldberoemde botenparade op zaterdag 6 augustus. De Rotterdam Pride ook wel Roze zaterdag is op 18 juni. 

5. Parijs

Parijs is toegankelijk en heeft veel LGTBQ+-vriendelijke bars. Het is helaas wel een enorm dure stad, dus daarop scoort Parijs wat minder. Paris Pride, of Marche des Fiertés LGBTQ, is op 25 juni en vindt al meer dan 40 jaar plaats. Het evenement is de grootste Pride-parade in Frankrijk, met jaarlijks zo'n 700.000 deelnemers.

Openingsbeeld: coldsnowstorm/iStock