Dit is de top tien groene steden in Europa

Redactie Lonely Planet

Een nieuw onderzoek van comparethemarket heeft tien Europese hoofdsteden ingedeeld op basis van groene factoren om te kijken welke hoofdstad het milieuvriendelijkst is. Van weinig luchtvervuiling tot grote hoeveelheden groene ruimten, dit zijn Europa’s meest eco-friendly hoofdsteden. 

1. Wenen, Oostenrijk 

De Oostenrijkse hoofdstad is, in tegenstelling tot wat de Nederlandse fietsfanaat zou verwachten, met 1300 kilometer aan fietspaden de meest fietsvriendelijke stad. En dat is goed voor het milieu! 

2. Bern, Zwitserland 

Bern staat bekend als één van de meest gezonde plekken om te wonen dankzij de grote hoeveelheden groene ruimten, het gebrek aan verkeersopstoppingen en het frisse Alpenwater dat bijna vers uit de bergen de stad instroomt. 

3. Helsinki, Finland 

De hoofdstad van Finland is lang koploper geweest op het gebied van milieubehoud en –planning.  

4. Stockholm, Zweden 

Omringd door bossen en gelegen aan het water was het niet gek dat het Zweedse Stockholm als eerste stad ooit de Europese Groene Hoofdstad Award ontving. 

Wie kan raden welke stad dit is? Hint: hij staat op nummer vijf in deze lijst. | Foto: Darwel / iStock

5. Kopenhagen, Denemarken 

De Deense stad heeft altijd al geprobeerd om haar ecologische voetafdruk tot een minimum te beperken. De stad scoort hoog vanwege haar gebrek aan verkeersopstoppingen, lage CO2 uitstoot, goede kwaliteit van leven en ruim aanbod aan openbaar vervoer. 

6. Amsterdam, Nederland 

Ons Amsterdam kent relatief weinig gemotoriseerd vervoer, omdat je op de fiets gewoon drie keer sneller en handiger bent, en scoort daarom lekker in deze top tien. 

7. Oslo, Noorwegen 

De nieuwe Noorse wijk Vulkan, gelegen op een voormalig industrieterrein aan de rivier Akerselva, wordt vaker aangehaald als model voor milieuvriendelijke stadsplanning. 

8. Luxemburg stad, Luxemburg 

Bijna een derde van de Luxemburgse hoofdstad is gewijd aan groene ruimten. Daarbij heeft de nieuwe regering besloten dat al het openbaar vervoer in het land binnenkort helemaal gratis is, ook lekker groen dus. 

9. Berlijn, Duitsland 

Berlijn heeft meer dan 400 elektrische auto-oplaadpunten en vier waterstoftankstations (ter vergelijking, in heel Nederland zijn er momenteel drie). Dat maakt de weg vrij voor nieuwe, alternatieve en vooral groene transportopties.  

10. Ljubljana, Slovenië 

De Sloveense hoofdstad had als doel dat in 2020 een derde van al het transport uit openbaar vervoer, niet-gemotoriseerd verkeer en particuliere voertuigen bestaat.  

Kijk hier voor meer informatie over het onderzoek van Compare the Market. En ben je benieuwd wat de groenste steden van de hele wereld zijn? Lees dan dit artikel.

Openingsbeeld: ROMAOSLO / iStock