Deze wijken in New York City zijn een bezoekje waard

Redactie Lonely Planet

Met meer dan 8 miljoen inwoners die in vijf verschillende stadsdistricten wonen, is New York City een onstuimige metropool die terecht bekend staat als “the city that never sleeps

Als thuisbasis van Times Square, Rockefeller Center en de Empire State Building is het centrum een voor de hand liggende bestemming voor toeristen die een eerste bezoek aan deze wereldstad wagen. Maar kijk ook verder, want er valt in de verschillende wijken nog veel meer te ontdekken nadat je deze “verplichte” bezienswaardigheden hebt bezocht. 

East Village en Lower East Side

Deze wijk stond ooit bekend om zijn ruige punkrockscene, maar het is nu een hippe wijk met een luxe uitstraling. St. Mark’s Place is een van de belangrijkste trekpleisters, en hoewel het soms lastig is unieke boetiekjes te vinden tussen alle kitscherige winkels, loont het vaak om je wat verder naar het oosten, richting Tompkins Square Park te begeven.

Als je op zoek bent naar een culinaire belevenis, kun je eigenlijk in elke willekeurige straat in deze buurt terecht. Overal vind je lekkernijen die uit verschillende hoeken van de wereld komen: of het nu blintzes en pierogi zijn van het legendarische Veselka dat zich halverwege de vorige eeuw in deze wijk vestigde, of cheeseburgertaco’s en een pittige komkommermargarita’s bij de nieuwkomer Empellón al Pastor. Voor innovatieve vegetarische creaties moet je bij Dirt Candy aan Allen Street zijn. 

Straatkunst in Williamsburg. ferrantraite/iStock

Williamsburg en Bushwick

Het hipsterwalhalla van Williamsburg is al lang geen verborgen parel meer, want al tientallen jaren trekt deze wijk bezoekers aan die de oversteek maken over de East River. En met reden: de buurt staat vooral bekend om de bruisende muziekscene, maar is ook bezaaid met stijlvolle boetieks en eetgelegenheden. Hier bezoek je optredens van indiebands bij Music Hall of Williamsburg, terwijl een je een paar deuren verder National Sawdust vindt, die het podium biedt aan allerlei soorten muziekformaties: van strijkkwartetten tot experimentele artiesten. Het kleine broertje van Williamsburg, Bushwick staat vol met loftachtige café’s, waar je een drankje doet, een dansje waagt, of gewoon opgaat in de menigte. 

Gevels met de iconische trappen in Greenwich Village. Luke Abrahams/iStock

Greenwich Village en West Village

New York is vaak op de gevoelige plaat vastgelegd, maar Greenwich Village verschijnt vaker dan alle andere wijken in films en series. Gezien de schilderachtige, goed onderhouden brownstones en chique winkels, bars en restaurants is het niet moeilijk voor te stellen waarom zo veel fictieve personages ervoor kozen juist hier te gaan wonen. Deze buurt ontdek je het beste lopend, dus ga volledig incognito met een grote zonnebril op pad met een latte in de hand van een van de lokale koffiezaakjes om bekende gebouwen te spotten. Hier vind je aan 64 Perry Street de gevel van het appartement van Carrie Bradshaw uit Sex and the City, en als je wat verder naar het zuiden loopt kom je uit bij het appartement waar de vrienden uit Friends zich verzamelden, aan 90 Bedford Street. 

Openingsbeeld: Moussa81/iStock