Detroit: het ambitieuze renovatieproject van Amerika

Redactie Lonely Planet

Bezoekers die bij aankomst in Detroit een apocalyptisch landschap verwachten, zullen blij verrast zijn door wat ze er aantreffen. Het ooit verlaten centrum bruist weer van het leven en hijskranen tekenen de skyline. Maak kennis met het nieuwe Detroit.

Na jaren van verval, een extreme daling in het inwoneraantal en het uiteindelijke faillissement in 2013, gaat het inmiddels veel beter met de stad. Dit is het succesverhaal van het meest ambitieuze renovatieproject van Amerika.

Hoogbouw in Detroit | Foto: Reese Lassman / EyeEm / Getty

Historische hotels

De keuze is groot voor wie op zoek is naar een unieke slaapplaats in Detroit en er komen steeds meer opties bij! Aloft bracht moderne flair naar het David Whitney Building op Park Avenue nadat het neorenaissance gebouw uit 1915 twee decennia lang leeg heeft gestaan. Vandaag de dag, na een renovatie van 92 miljoen dollar, kan je het bladgoud zien schitteren in de lobby. Verderop restaureerde Westin het Book Cadillac, wat het hoogste hotel ter wereld was toen het werd gebouwd in 1924.

De meest recente aanvulling is het Detroit Foundation Hotel, dat in mei 2017 de deuren opende. Het gebouw, uit 1929, was ooit het hoofdkwartier van de Detroit Fire Department. De grote rode deuren waar de brandweerwagens door moesten, zijn er nog steeds, zij het met een vers likje verf.  

Eten en drinken in Detroit

Niet alleen hotels maken deel uit van het grote renovatieproject in Detroit. Als je er tegenwoordig gaat eten of drinken, zijn de kansen groot dat je dit in een historisch decor doet. Stap een willekeurig restaurant binnen in Corktown, de oudste buurt van Detroit, waar zaken als Slows Bar BQ en Sugar House uitpakken met kleurrijke terrassen, en je zal niet teleurgesteld worden. Het nabijgelegen Gold Cash Gold dankt zijn naam aan de vorige bewoner: een pandjeshuis.

Sporten in District Detroit

De eerste wijken die verandering zagen, waren Downtown en Midtown. Daartussen ligt District, thuis van het met neon versierde Fox Theater en Comerica Park, het stadium van het honkbalteam de Detroit Tigers. Veel meer dan dat vond je er tot voor kort echter niet. Olympia Entertainment, van de familie Illitch (oprichters van Little Caesars, een Amerikaanse pizza-keten), zag een gouden kans. Zij wilden een arena bouwen die de mensen uit de buurt zou samenbrengen en zo een sportbestemming creëren die in de VS zijn gelijke niet kent. Met de afwerking van de Little Caesars Arena, thuis van de Detroit Red Wings (ijshockey) en Pistons (basketbal), is Detroit de enige stad in de Verenigde Staten die teams van de vier grootste sporten onderdak geeft in het centrum van de stad.

De Detroit Red Wings spelen een wedstrijd in Little Ceasars Arena | Foto: Duane Burleson / Getty / AFP 

De interesse in de arena is groot: de eerste concerten die er gehouden zijn werden volledig uitverkocht. Voormalige bewoners en huidige locals willen maar wat graag helpen om de stad er bovenop te helpen. Olympia Entertainment CEO Tom Wilson: ‘Zo veel mensen hadden nooit verwacht dat Detroit er ooit weer bovenop zou komen, maar wilden er hoe dan ook deel van uitmaken als dat wel het geval zou zijn.’

Stap ook de kou in en ontdek de Alaskaanse cultuur

Openingsbeeld: Steven_Kriemadis / iStock