De vijf mooiste steden van Cuba

Jasmijn Wijnbergen

De perfecte manier om het authentieke Cuba te ontdekken is door een rondreis door het land te maken. Huur een auto en ga de weg op. Droom weg in de authentieke Cubaanse straatjes die gonzen van muziek en ontdek de unieke ervaringen die Cuba je kan bieden. Deze vijf steden mag je daarbij absoluut niet overslaan.

Oude auto in de straten van Havana | Foto: delpixart / iStock 

Havana

De hoofdstad van Cuba ademt een zwoele sfeer. Wandel door de prachtige oude binnenstad en breng een bezoek aan het Plein van de Revolutie, waar Che Guevara en Camilo Cienfuegos, de leiders van de revolutie, geëerd worden. Via de boulevard Malecón bereik je de knusse markt in het havengebied. Overal waar je kijkt rijden kleurrijke oude auto’s, een typisch beeld van de stad, en zo af en toe zie je op de hoek van de straat een local een sigaar verkopen. 

Met paard en wagen door Trinidad | Foto: taya294 / iStock

Trinidad

Een van de mooiste bestemmingen in Cuba is Trinidad. In de autovrije binnenstad kronkelen idyllische klinkerstraatjes tussen opmerkelijke gebouwen door. Je kunt de stad met paard en wagen ontdekken of ga te voet: bezoek de gezellige restaurantjes en barretjes of maak een tochtje over de markt. Je zult er zo nu en dan wel toeristen tegenkomen, maar de massa heeft de stad nog niet bereikt. Dat maakt Trinidad een uitgelezen plek voor iedereen die het échte Cubaanse leven wil meemaken.

Parque Céspedes | Foto: ansud / iStock

Santiago de Cuba

Santiago de Cuba is de sfeervolste stad van Cuba. De stad ligt in het oosten van het eiland en kent veel Afrikaanse invloeden. Ook op muzikaal gebied ben je hier aan het goede adres. In het hart van de stad ligt het levendige plein Parque Céspedes; zoek hier verkoeling en vermaak je met alle passerende mensen. Sla ook zeker de kazerne Cuartel Moncada niet over, waar Fidel Castro met zijn mede-revolutionairen de Cubaanse revolutie startte op 26 juli, 1953. De kogelgaten zijn nog altijd te zien. 

Sigaren plantage van Viñales | Foto: danmirica12 / iStock

Viñales

Hoewel een favoriete bestemming is voor bussen vol toeristen, een bezoek aan Viñales is de moeite waard. Aan de rand van het dorp vind je een échte Cubaanse sigarenplantage waar je kunt zien hoe dit typisch Cubaanse product wordt vervaardigd. De straten staan vol met kraampjes waar Cubanen hoedjes en sigarendoosjes verkopen. In de bergachtige omgeving kun je prachtige tochten maken, te voet of te paard. Of breng een bezoek aan de grotten in de buurt.

Prachtige architectuur in Cienfuegos | Foto: alxpin / iStock

Cienfuegos

Het heuvelachtige Cienfuegos is eveneens een authentiek dorpje en werd in de vroege 19e eeuw gesticht door José Cienfuegos. In de koloniale periode stond het bekend als de “parel van het zuiden”. De stad kent een prachtige architectuur en vanwege onder andere de geordende stadsplanning is het op UNESCO’s Werelderfgoedlijst opgenomen. Bezoek de Cathedral de la Purísima Conceptión en het Palacio del Ayuntamiento. Sla ook Parque Martí niet over, met zijn interessante, monumentale bouwwerken.

Openingsbeeld: Nikada / iStock