De vijf beste redenen om naar Polen te gaan

Redactie Lonely Planet

Met zijn schilderachtige oude stadjes en middeleeuwse architectuur, ruige bossen en fijne zandstranden, spannende stadsleven en creatieve keuken is Polen een boeiend land vol verrassingen. Hier zijn onze vijf belangrijkste redenen om er heen te gaan.

Het centrum van Warschauw in de avond | Foto: TomasSereda / iStock

Topsteden in overvloed

De twee grootste steden van Polen, Krakau en Warschau, verschillen enorm van elkaar, maar zijn beide geweldige bestemmingen voor een heerlijke stedentrip. De uitgestrekte hoofdstad, Warschau, heeft een modern en levendig centrum met veel belangrijke bezienswaardigheden. In de Tweede Wereldoorlog werd de stad bijna volledig verwoest, maar delen van de stad zijn hersteld aan de hand van oude foto's en schilderijen zodat bezoekers een idee krijgen van hoe het er vroeger uit zag.

De charmante Oude Stad van Kraków, daarentegen, is sinds de 13de eeuw grotendeels intact gebleven. Het is een van de meest indrukwekkende oude steden van Europa, vol prachtige, historische bouwwerken; slingerende, geplaveide straatjes; en majestueuze monumenten op elke straathoek.

De ingang van het concentratiekamp Auschwitz | Foto: martin-dm / iStock

Een blik op het verleden

Polen kent een turbulent verleden en hoewel dit soms bijzonder schrijnend is, is het de moeite waard om meer te weten te komen over de geschiedenis van het land. Een van de meest bezochte bezienswaardigheden in Polen is het Auschwitz-Birkenau Memorial & Museum, de grootste van de concentratie- en vernietigingskampen van Nazi Duitsland. Het staat in Oświęcim, zo'n 75km van Kraków. Het is geen prettig bezoek, maar biedt een blik op de onvoorstelbare gruwelen die plaatsvonden tijdens de Holocaust. Vandaag de dag zijn deze plek, het museum en het gedenkteken een somber aandenken aan de 1,1 miljoen mensen die hier het leven verloren.

Het Morskie Oko meer | Foto: katatonia82 / iStock

Waanzinnige natuur

Bergen begroeid met weelderige vegetatie in de zomer en overdekt met sneeuw in de winter; onstuimige rivieren die hun weg banen door dikbegroeide bossen; en de dromerige Baltische Zee... Polen heeft alles in huis als het gaat om overweldigende natuur.

Voor goede hikes moet je in het Tatragebergte zijn, dat ook wel bekend staat als de Poolse Alpen. In de winter komen locals en masse deze kant op om te skiën en snowboarden. In Bieszczady, vlak bij de grens met Oekraïne, vind je (kleinere) bergen, dichte bossen en uitgestrekte weiden. Niet veel reizigers bezoeken dit deel van het land, dus dit is de perfecte plek om in stilte tot rust te komen.

Slot Mariënburg | Foto: DariuszPa / iStock

Het adellijke leven

Oude kastelen, majestueuze paleizen en extravagante landhuizen zijn overal in Polen te vinden. Deze huizen zijn niet alleen boeiende plekken om te verkennen, maar ze bieden ook een kijkje in het leven van de oude, Poolse aristocraten.

Het middeleeuwse Slot Mariënburg, een enorm, bakstenen fort, is een van de grootste kastelen ter wereld en een must-see als je in Gdańsk bent: op slechts 30 kilometer verwijderd van de stad is het de ideale bestemming voor een dagtripje. Het Koninklijk Paleis in Warschau is eveneens een bezoekje waard, alleen al omdat het een volledig 20ste-eeuwse reconstructie is. Het Wawel Koninklijk Kasteel van Krakau vormt het hart van de Poolse culturele identiteit.

Een traditioneel Poolse Paassoep | Foto: repinanatoly / iStock

Geniet van het beste eten

Het beste dat je in Polen kunt eten is natuurlijk Pools eten, en niets komt in de buurt van de traditionele, hartige gerechten van het land. Als je van eend, varken, zuurkool en dumplings houdt dan kon dit wel eens jouw Walhalla zijn – neem dan wel een broek van stretchstof mee.

Naast de Poolse favorieten bestaat er een bloeiende, culinaire scene vol jonge chefs die graag experimenteren met interessante smaken en nieuwe ingrediënten om gasten een andere ervaring te bieden. En wat je hier ook eet, het is waarschijnlijk hartstikke betaalbaar!

Meer weten? Lees dan ook: Onontdekte en voordelige plekjes in Europa

Openingsbeeld: RossHelen / iStock