De mooiste budgetproof steden van het Verenigd Koninkrijk

Redactie Lonely Planet

Reizen door het Verenigd Koninkrijk kan heel goedkoop als je het goed aanpakt. Musea en galerijen zijn vaak gratis, historische steden en parken bieden veel mogelijkheden tot verkennen en er zijn tal van goede opties om ook binnen budget te eten en drinken.

Zoals onze selectie van mooie grote en kleine steden laat zien, liggen zelfs de meest bekende bestemmingen in het Verenigd Koninkrijk binnen het bereik van de budgetreiziger.

Musea en The Beatles in Liverpool

Deze diverse stad is relatief goedkoop als je er buiten wedstrijddagen (wanneer de kamerprijzen omhoogschieten) naartoe gaat. Een aantal van de meest bekende bezienswaardigheden zijn gratis. Albert Dock is een aantrekkelijk complex in Merseyside, bestaand uit bakstenen pakhuizen die zijn omgebouwd tot bars, winkels en restaurants. Het is een perfecte plek om rond te struinen en huist tevens gratis attracties zoals Tate Liverpool, met zijn vier verdiepingen vol moderne kunst en uitzicht over de Mersey, en het confronterende International Slavery Museum.

Albert Dock in Liverpool huist tal van leuke bars, winkels en restaurants | Foto: GordonBellPhotography / iStock

Het feit dat Liverpool de thuisbasis is van The Beatles heeft voor veel mensen een enorme aantrekkingskracht en veel attracties en toeristische routes maken hier dankbaar gebruik van. Beperk de kosten door een zelfstandige tour langs de belangrijkste bezienswaardigheden te doen, waaronder het beeld van de band op Albert Dock en de Cavern Club aan Mathew Street.

Wandeltours in Edinburgh

Een paar nachtjes in de hoofdstad van Schotland hoeven niet al te duur te zijn, zolang je het Edinburgh Festival in augustus vermijdt, wanneer de kamers erg duur zijn. Een aantal belangrijke activiteiten in Edinburgh zijn gratis, zoals het beklimmen van Arthur's Seat, een bezoekje aan het Museum van Schotland, het bewandelen van de geplaveide Royal Mile en het verkennen van de Royal Botanic Garden. Probeer een gratis audiotour van de West End om meer te weten te komen over zijn geschiedenis, bezoek filmlocaties met een gratis online wandeltour en laat je verwonderen door de architectuur van de St Giles Kathedraal.

Hotels zijn behoorlijk prijzig, maar sommige pensions en hostels zijn net zo goed als hotels. Een van de beste qua locatie, faciliteiten en netheid is Edinburgh Central Jeugdhostel, met bedden op een slaapzaal vanaf €22. Er zijn ook privékamers.

De Royal Mile in Edinburgh | Foto: Christian Mueller / iStock

Zee en groen in Brighton

De meest bekende plek in dit unieke kustplaatsje, de Victoriaanse pier, kun je gratis bezoeken. Loop langs de arcades op de pier of wandel over het kiezelstrand dat zich hieronder uitstrekt. Voor een eenvoudig geluksmomentje dat weinig kost ga je lekker aan het water zitten met een bak traditionele chips met keuze uit 13 sauzen van BeFries.

Wandel over de pier in Brighton | Foto: clubfoto / iStock

Iets verder van de kust vind je de Koninklijke Paviljoentuinen – nog zo'n schilderachtige plek om te ontspannen. Hier word je omringd door bloemen en bomen in plaats van golven en zeemeeuwen. Je brengt hier met gemak een uur door in het gratis Brighton Museum & Art Gallery, waar collecties 20ste-eeuwse kunst en design, aardewerk, mode en Egyptische artefacten te zien zijn.

Kunst en winkelen in Manchester

Manchester is een veelzijdige stad waar je je zonder moeite twee dagen vermaakt. Er is een goede tramverbinding, maar het centrum is ook prima te voet te verkennen. De Manchester Art Gallery is gratis en heeft een enorme collectie prerafaëlitische schilderijen en handwerk, kunst en design van de 17de eeuw tot nu. Het Museum of Science & Industry is een interessante plek om meer te weten te komen over de industriële geschiedenis van de stad en een wandeltocht rondom Afflecks Palace stort het winkelend publiek in het alternatieve.

De Manchester Art Gallery | Foto: monkeybusinessimages / iStock

Parken en historie in Cardiff

Het centrum van Cardiff, de hoofdstad van Wales, wordt gedomineerd door het sierlijke Cardiff Castle en het Principality Stadium, die beide een bezoekje waard zijn. Als de entreekosten je afschrikken dan is Bute Park, naast het kasteel, een prachtige, groene plek die je gratis mag betreden. De rivier de Taff doorkruist het park en aanlegplaatsen maken het mogelijk om de rivier voor zo’n €5 af te varen naar Cardiff Bay. Het National Museum heeft een indrukwekkende collectie die gratis te bewonderen is.

Het eeuwenoude Cardiff Castle | Foto: deymos / iStock

Meer lezen? Ontdekt ook de mooie universiteitsstad Cambridge

Openingsbeeld: Chalabala / iStock