De leukste wijken van Stockholm

Redactie Lonely Planet

Hoewel de stad verspreid is over 14 verschillende eilanden, is Stockholm een compacte bestemming waar je gemakkelijk meerdere buurten kunt bezoeken tijdens een kort reisje. 

Södermalm

Voor een Zweedse fika
Deze hippe wijk, gelegen op een van de zuidelijke eilanden, werkt als een magneet voor bebaarde mediatypes en liefhebbers van speciaalbier, van top tot teen gehuld in een vintage outfit. Met het neuzen door kleine boetiekjes en het kopen van lekkernijen van over de hele wereld in delicatessenzaken als populairste activiteiten wordt Södermalm ook wel SoFo genoemd, als knipoog naar de wijken Soho in Londen en New York. Bij een bezoek aan deze wijk vermaak je je het beste door in een van de vele café’s plaats te nemen met een goede kop koffie, of ga naar een van de fijne restaurants aan het Nytorget. 

Strandvägen in Östermalm. KavelenkavaVolha/iStock

Östermalm

Voor luxe 
Zweden staan niet bekend om hun uitbundigheid, maar als je op zoek bent naar weelde, moet je in Östermalm zijn. Het centrum bevindt zich rond het Stureplan en staat vol met high-end designerwinkels, bekroonde bistro’s en hippe clubs. Niet ver daar vandaan liggen dure jachten die worden afgewisseld met bars op het water langs Strandvägen. Deze boulevard wordt gesierd door de pracht en praal van prestigieuze 19de-eeuwse panden, waarin zich de duurste appartementen van de stad bevinden.

Kungsholmen

Voor het actieve leven
Kungsholmen is niet zo levendig als andere delen van de stad als het gaat om het nachtleven of toeristische attracties, maar deze centraal gelegen wijk die voornamelijk een residentiële functie heeft, is de perfecte bestemming voor sport- en natuurliefhebbers. Het Rålambshovspark is een geliefde plek om met een kleedje neer te strijken voor een picknick of om een workout te doen, of het nu gaat om een potje volleybal of het beklimmen van een bouldermuur; het kan hier allemaal. 

De kleurrijke gevels van Stortorget in Gamla Stan. bbsferrari/iStock

Gamla Stan

Voor indrukwekkende historie
Waar je in andere wijken kunt zien dat Stockholm een snelgroeiende en moderne stad is, biedt Gamla Stan een inkijkje in het roerige verleden van de Zweedse hoofdstad. De geplaveide straatjes die door dit oude deel van de stad heen kronkelen, dateren soms tot wel 750 jaar terug en zijn doordrenkt van historie. De straten, die worden ommuurd door karakteristieke, gekleurde gevels, waren getuige van vele gebeurtenissen: van doodnormale burgers die op een middeleeuwse markt hun waren verkopen tot een bloedbad in de 16de eeuw en meer recente arbeidersdemonstraties. Verspreid over dit stadsdeel vind je overal standbeelden, koninklijke gebouwen, galerieën en musea. 

Djurgården

Voor gezinsuitjes
Djurgården was ooit een koninklijk jachtterrein, maar tegenwoordig dient het als groen toevluchtsoord dat zowel onder de lokale bevolking als toeristen erg geliefd is. Een paar van de populairste attracties bevinden zich op dit eiland: het pretpark Gröna Lund met zijn snelle achtbanen en het openluchtmuseum Skansen waar je bruine beren, wolven en elanden kunt spotten. Liefhebbers van misschien wel een van de belangrijkste exportproducten uit Zweden, ABBA, kunnen hier ook hun hart ophalen: een museum gewijd aan de popgroep vind je ook op Djurgården. 

Openingsbeeld: scanrail/iStock