Europa op een budget? Hier moet je zijn

Redactie Lonely Planet

Voor een mooie reis hoef je niet per se het Europese continent te verlaten, Europa heeft heus heel veel moois te bieden. Echter staan Europese steden wel bekend als dure steden op het gebied van eten, hostels, transport en activiteiten. Plan jij een city trip met een strak budget? Dan zijn deze steden voor jou het meest geschikt.

Om reizigers met een beperkt budget tegemoet te komen berekende Alpha Travel Insurance de kosten van reizen naar 60 Europese bestemmingen. Zurich blijkt de duurste Europese stad te zijn met een totaal kostenplaatje van €105,80 per dag. Gelukkig kun je je voor een fractie van dat geld elders ook zeker goed vermaken. Dit zijn de vijf goedkoopste Europese steden.

Istanboel is de goedkoopste Europese stad om te bezoeken. | Foto: Seqoya / iStock

Istanboel, Turkije - €18,80 per dag

In deze prachtige stad zijn de prijzen bizar laag. Perfect dus voor reizigers met een krap budget. Voor slechts €18,80 kun je hier een goede dag doorbrengen. Bezoek historische plaatsen zoals de Aya Sofia of verken de hippe buurten zoals Kadikoy. Het wordt ook nog eens een stuk makkelijker om Istanboel te bereiken want binnenkort opent er een nieuwe luchthaven die naar verwachting de drukste luchthaven van de wereld wordt.

Voor slechts €23 kun je je in de hoofdstad van Oekraïne prima vermaken. | Foto: Simanovskiy / iStock

Kiev, Oekraïne - €23,02 per dag

De hoofdstad van Oekraïne is in korte tijd een culturele hotspot geworden. Ondanks dat zijn de prijzen er gelukkig erg laag gebleven. Een uitstapje naar één van de vele hippe koffie- of cocktailbarretjes kost je slechts een fractie van wat je in een hoop andere steden kwijt zou zijn. De stad is daarbij rijkelijk versiert met straatkunst, een bizarre spookstad, gekke standbeelden en een hoop andere bezienswaardigheden.

Krakau is meer dan alleen een goedkope stad, er is een hoop te beleven. | Foto: RossHelen / iStock

Krakau, Polen - €23,80 per dag

Krakau is een vaak genoemde stad als het gaat over budgetproof citytrips. Maar de stad heeft zoveel meer te bieden dan alleen lage prijzen. De oude stad is een kleurrijke combinatie van kerken, musea en natuurlijk, wie kent het niet, Rynek Główny, het grootste marktplein van heel Europa. Ook zijn er genoeg leuke restaurantjes, barretjes en nachtclubs om je voor een paar dagen zoet te houden.

In weinige andere steden is de ontwikkeling zo mooi terug te zien in de bouwstijlen. | Foto: Predag Vuckovic / iStock

Belgrado – Servië - €24,40 per dag

Om haar uiterlijke schoonheid staat Belgrado doorgaans niet bekent. Om het bruisende nachtleven daarentegen wel. Naast eindeloos veel feest en festival mogelijkheden, kent de stad een hoop historische plekken om te ontdekken. De ontwikkeling van de stad is duidelijk terug te zien in de vele architectonische stijlen die er te vinden zijn. Van Ottomaanse bouwwerken tot socialistische appartementencomplexen en art nouveau plaatjes.

Boekarest wordt vaak als doorreisstad gezien, zonde want er is genoeg te doen. Foto: Augustin Lazaroiu / iStock

Boekarest, Roemenië - €24,90

De vijfde en laatste budgetproof stad in dit rijtje is de Roemeense hoofdstad, een populaire stop voor reizigers in de Balkan en geliefd vertrekpunt voor een reis richting het ruige noorden van Roemenië. Echter zijn er ook voldoende goede redenen om in de stad te blijven. Bezoekers kunnen eindeloos door de vele musea struinen en bezoekjes brengen aan de hippe cafeetjes die de stad te bieden heeft.

Amsterdam valt met €84,40 in het rijtje duurste Europese steden, samen met Venetië (€96,80), Reykjavik (€89,90) en Oslo (€93,40). Een overzicht van alle Europese steden vind je hier

Meer bezig met het milieu dan met budget? Dan is dit iets voor jou.

Openingsbeeld: Ugurhan / iStock