De 4 hipste parken van Berlijn

Redactie Lonely Planet

Rondhangen op een kleedje in een park met een biertje uit de Späti in je hand: het klinkt als het begin van een legendarisch verhaal over die ene zomer in Berlijn. Bereid je voor op eindeloos veel keuze, een flinke dosis goede vibes en overblijfselen van vroeger tijden. Dit zijn de hipste parken in Berlijn. 

Tempelhofer Feld

In alles voelt Tempelhofer Feld als de belichaming van de hippe geest van Berlijn. Toen het vliegveld in 2008 werd gesloten, hebben de bewoners van Berlijn alles op alles gezet om alle 360 hectare voor het publiek beschikbaar te stellen, in plaats van dat het terrein volgebouwd zou worden met bedrijven en appartementengebouwen. Na een referendum werd deze droom werkelijkheid en kun je hier nu fietsen of skaten over een oude landingsbaan, gezellig barbecueën met vrienden, of een technofeestje bijwonen.

Het gebouw van de luchthaven, dat werd opgetrokken door de nazi's, staat er ook nog steeds. Eerder diende het als concentratiekamp en als basis voor het Amerikaanse leger tijdens de Koude Oorlog. Recentelijk werd het gebruikt als vluchtelingenopvang en vaccinatielocatie. 

Park am Gleisdreieck

Ooit was het een spoorwegterrein, maar tegenwoordig telt het als het epicentrum van zorgeloos en cool Berlijn: Gleisdreieck. Tussen het groen en resten van het spoor is er een overvloed aan activiteit. Je ziet hier mensen tafeltennissen, skateboarden op de half-pipe, beachvolleyballen en zelfs swingdansen. 

Gezinnen dwalen vaak binnen via het Deutsches Teknikmuseum, dat aan de rand van het park ligt, om vervolgens even neer te strijken voor Kaffee und Kuchen bij café Tor Eins voor ze hun wandeling voortzetten.

Een van de absolute hoogtepunten van Gleisdreieck is het BRLO Brwhouse, een moderne speciaalbierbrouwerij gebouwd van 38 scheepscontainers. De brouwerij huist ook een restaurant met een fijne tuin waar je kunt genieten van een koud biertje en gerechtjes om te delen met je tafelgenoten. 

Een mistige ochtend in Hasenheide: ebenart/iStock

Hasenheide

Hasenheide is de plek waar jonge, multiculturele creatievelingen rondhangen terwijl ze luisteren naar techno en hun sigaretjes rollen. Sinds het begin van de pandemie was dit park al een aantal keer in het nieuws vanwege grote illegale feesten en raves die de politie hier heeft afgebroken. 

De sfeer is na zonsopgang merkbaar anders: Hasenheide heeft een kinderboerderij, oudere heren in pakken spelen er jeu de boules en op zondagmorgen kun je er terecht voor een Zumba-lesje. 

Mauerpark

Het Mauerpark is vernoemd naar de overblijfselen van de Berlijnse Muur die dit park deels omringen. Het is niet het mooiste park van de stad, maar zeker wel een van de coolste. Het park heeft zijn imago te danken aan de populaire zondagse vlooienmarkt waar je vintage parels kunt scoren onder het genot van een mix van de klanken van getalenteerde straatmuzikanten en de befaamde Bearpit Karaoke. 

Openingsbeeld: janniswerner/iStock