Dagjesmensen gaan entree betalen voor Venetië

Redactie Lonely Planet
Dagjesmensen gaan entree betalen voor Venetië

De meeste steden doen er alles aan om toeristen naar zich toe te trekken. Venetië denkt daar heel anders over; daar worden maatregelen getroffen om toeristen meer uit de stad te weren. Ditmaal wil de stad een entreeprijs voor dagjesmensen heffen.

Binnenkort van plan een bezoekje aan het mooie Venetië te brengen? Wees je er dan wel van bewust dat de behoefte aan een entree voor de stad voor dagjesmensen begint te groeien. Een nieuwe toegangsprijs is vooral bedoeld voor dagjesmensen die per cruiseschip arriveren en zal waarschijnlijk tussen de €2,50 en €5 per persoon gaan kosten maar kan ook oplopen tot €10 tijdens piekmomenten in de zomer.

De stad verwelkomt jaarlijks honderden cruiseschepen met miljoenen passagiers. Burgemeester Luigi Brugnaro zegt dat een toegangsprijs jaarlijks zo’n €50 miljoen kan opbrengen en dat geld moet worden gebruikt om de stad schoon te houden. De vele toeristen zijn een zware last voor de stad en de opbrengsten van de huidige toeristenbelasting dekken maar een klein deel van die kosten.

De Italiaanse overheid wil de toegangsprijs nog voor het hoogseizoen deze zomer instellen. Het zal makkelijk zijn om de entree voor passagiers van de cruiseschepen te heffen maar voor toeristen die per vliegtuig, trein of auto arriveren zal dit stukken ingewikkelder zijn. Lokale bewoners, mensen die in de stad werken en studenten hoeven de entree niet te betalen.

De reden voor de toegangsprijs ligt voor de hand; Venetië kampt al jaren met massatoerisme. Volgens bewoners van de stad zorgt dit ervoor dat het karakter van de stad bederft. Er zijn al verschillende maatregelen geïmplementeerd om de overbevolking tegen te gaan. Zo worden grote cruiseschepen gebannen uit het stadscentrum, wordt een verbod op nieuwe hotels overwogen en zijn er op een bepaald punt zelfs draaihekjes voor het Piazzale Roma gekomen. 

Openingsbeeld: Phillippe Paternolli / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram