Chicago verkennen als een local: 5 tips

Redactie Lonely Planet

Of je nu naar iconische plekken als de Bean, het Picasso Structure of de Navy Pier gaat, of rustiger plekken bezoekt – in Chicago valt altijd wel wat te beleven. Maar waar te beginnen? Luisteren naar de locals natuurlijk! Dit zijn een paar tips om de Windy City te ervaren als een inwoner.

Winkel in de wijken

Chicago is een verzameling van bruisende wijken – om de stad echt als een local te ervaren verlaat je de Loop en laat je Michigan Avenue links liggen. Andersonville in de North Side heeft Zweedse roots. Het gedeelte van Clark Street tussen Foster en Bryn Mawr barst van de nostalgische winkels met een Wes Anderson-sfeertje. In Wicker Park en Bucktown komen hipsters en jonge families aan hun trekken.

Verder naar het zuiden, in Little Village, vind je een overwegend Mexicaanse gemeenschap. Bezoek Comercio Popular om bij unieke ambachtslieden te winkelen en evenementen mee te maken die rechtstreeks uit Mexico zijn geïmporteerd.

Eindig de winkeltoer in Hyde Park, waar Michelle en Barack Obama wonen (als ze in Chicago zijn). The Silver Room is een must: deze Black-owned winkel verkoopt allerlei producten die de zwarte cultuur en zwarte artiesten in het zonnetje zet.

De reflecterende Cloud Gate of "The Bean" van Millenium Park in Chicago | Foto: Dan Welldon / Lonely Planet

Waardeer publieke kunst

Millenium Park is het speelse hart van Chicago, vol opmerkelijke publieke kunst. Wandel onder de Cloud Gate van Anish Kapoor (lokaal “The Bean” genoemd) en laat je op een warme zomerdag besproeien door de menselijke waterspuwers die tegen een gebouw geprojecteerd worden. Ook kun je een kleedje uitwerpen op het veld bij de kronkelende, zilverkleurige vormen van het Jay Pritzker Pavilion, ontworpen door de beroemde architect Frank Gehry.

Lach bij lokale comedyshows

Een groep grappenmakers begon een halve eeuw geleden met het opvoeren van opzettelijk slecht gestructureerde sketches in een bar in Chicago en voilà - improv comedy was geboren. Second City is nog altijd het het beste, maar er zijn vele andere improv-theaters die werken met suggesties van het (beschonken) publiek.

Onder de 200 theaters van de stad bevinden zich draagroepen als Steppenwolf, met Hollywoodsterren, en bakken onafhankelijke en provocatieve groepen zoals de Neo-Futurists.

Wrigley Field in Chicago | Foto: FiledIMAGE / Shutterstock

Bekijk een wedstrijd

Chicago is het thuis van onder andere de Chicago Cubs (bij het historische Wrigley Field) en Chicago White Sox (beide honkbal), de Chicago Bears (American Football) en Bulls (basketbal), dus het is een sportstad bij uitstek. Op elke dag vind je hier wel een wedstrijd die je kunt bijwonen; fans vullen de arena’s, stadions en sportbars om hun favoriete teams aan te moedigen.

Drink een cocktail

Violet Hour wordt gezien als de bakermat van craft cocktails in Chicago, dus je bezoek is niet compleet zonder een drankje bij een van de originele speakeasies van de stad. Let op een geel licht bij de ingang van de bar – als het aanstaat zijn ze geopend. Als je over de drempel stapt open je het grote fluwelen gordijn, waarachter een chique cocktailbar schuilgaat.

Nog geen geen genoeg van de speakeasies? Voeg dan The Drifter en Lady Bird toe aan je lijst. The Drifter is gevestigd in de iconische Green Door Tavern, de oudste bar van de stad; je vindt de bar achter een boekenkast, onderweg naar de wc’s. Bij Lady Bird vind je naast fijne drankjes van donderdag tot en met zaterdag ook livemuziek – jazz, soul en rock.

Openingsbeeld: Mlenny / Getty Images