Chefchaouen: de blauwe stad van Marokko

Laura Veneman

Chefchaouen, ook wel “de blauwe stad”, ligt in het noorden van Marokko en bestaat uit twee delen. Een Westers deel en een meer historisch deel, de zogenaamde medina. De bijnaam van Chefchaouen is er niet voor niets: op de inwoners na is bijna alles in de medina blauw. De huizen, de muren en zelfs de straten zijn geverfd in verschillende tinten, van azuur tot kobalt. 

In de 14de eeuw werd de stad gesticht door Joodse en Moorse vluchtelingen uit Spanje. De vroegere Joodse bevolking zou ooit met dit schilderen zijn begonnen. Zij waren de Spaanse Inquisitie ontvlucht verfden hun huizen blauw; de kleur van de zee en de lucht, een traditionele kleur in het Jodendom. Het verven van huizen zou, gecombineerd met het ophangen van gebedsdoeken, de stad beschermen.

Smalle blauwe steegjes | Foto: stockstudiox / iStock

De straten en steegjes zijn smal en al dwalend door de stad kom je de ene na de nadere fotogenieke straathoek tegen. Wil je een totaalplaatje van de medina? Bezoek dan het fort of de Spaanse moskee. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over de blauwe stad. De Spaanse moskee ligt op een berg iets buiten de stad. Een kleine klim, maar voor het uitzicht zeker de moeite waard. 

Winkeltje met tassen en kleden | Foto: pavliha / iStock

Op de terugweg zul je al snel merken dat verdwalen in de medina niet moeilijk is. Een kleine tip: het schijnt dat de straten die blauw of wit geverfd zijn doodlopen. En als je toch verdwaalt, niet getreurd! Er is in al die steegjes genoeg te zien, zoals winkeltjes met kleurrijke kleden, tassen, sieraden, kruiden en Marokkaanse lekkernijen.

Op het centrale plein, Plaza Uta el-Hammam, zijn veel restaurantjes en terrasjes te vinden. Geniet hier van een traditionele tajine en sluit af met de bekende verse muntthee. En kijk niet raar op als je hier een joint krijgt aangeboden. Rond Chefchaouen liggen namelijk veel wietplantages en wiet is erg geliefd. 

Openingsbeeld: zzvet / iStock