Calle Ponzano: hier moet je zijn in Madrids hipste straat

Redactie Lonely Planet
Calle Ponzano: hier moet je zijn in Madrids hipste straat

In de Madrileense wijk Chamberí vind je de Calle Ponzano, een straat die bezaaid is met tapas- en cocktailbars die de afgelopen jaren enorm populair is geworden. Zo populair zelfs, dat op social media de hashtag #ponzaning de ronde doet. Deze term omvat de mix van eeuwenoude roots, het moderne eten en de levendige sfeer die de kenmerken van Calle Ponzano zijn geworden.

Aangezien de meeste feestgangers in deze stad doorgaans meerdere stops maken op een avond, draagt het gevarieerde aanbod in Calle Ponzano bij aan zijn aantrekkingskracht: hier vind je alles van rumoerige bars tot romantische restaurantjes. We hebben een paar van de beste plekken in deze bruisende straat in Madrid voor je uitgezocht.

Michelada's en margarita's bij Taquería La Lupita

Taquería La Lupita, op de hoek van Calle Ponzano en Calle Maudes, biedt ongekunstelde Mexicaanse gerechten voor iedereen die iets anders wil dan Spaanse tapas. Eters komen hier om onder het genot van een michelada (bier met pikante kruiden en limoensap) een rijkelijk gevulde taco te verorberen, gezeten onder het toeziend oog van de kleurrijke Día de Muertos-schedels. Bij keuzestress kan de ober helpen kiezen uit het aanbod van taco's met varkensvlees, rundvlees, kip of vis. Mocht je geen vlees eten, er staat meestal ook een veganistische optie op het menu. Naarmate de avond vordert, wordt voedsel van ondergeschikt belang en bestellen gasten rondje na rondje van Dos Equis en cocktails. Tijdens de weekenden is de margarite gigante – een reusachtige margarita waarvan het de bedoeling is dat je die met zes personen deelt – ook regelmatig een onderdeel van het tafereel.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door platosvacios (@medellinplatosvacios) op

Cervecería El Doble: traditioneel bier in een traditionele bar

Vanaf zijn gunstige locatie bij metrostation Alonso Cano serveert Cervecería El Doble al sinds 1987 tapas en drankjes aan dorstige stamgasten. De felle verlichting, het snelle Spaans dat om je oren vliegt, gasten die voor meerdere rondjes bier blijven zitten… El Doble is zo’n buurtcafé die menig madrileño graag in zijn straat zou willen hebben. Het is het soort ontspannen Spaans etablissement waar men gewend is dat de servetten op de vloer belanden en waar je verwacht wordt zelf bij te houden hoeveel bier je hebt gehad (je score wordt opgevraagd wanneer je gaat betalen). Maar de bar staat vooral bekend om zijn tapbier, dat in een gulle doble (ongeveer twee keer zo groot als de kleine, alomtegenwoordige caña van 200 ml) wordt geserveerd. Je drankje komt altijd met een klein hapje, zoals chips met zoute ansjovis of ingemaakte mosselen. Als de locatie bij Alonso Cano vol zit, kun je het bij de andere locatie op Ponzano 58 proberen.

Taberna Averías: klein, maar zeker de moeite waard

Er is slechts één bar aan de Calle Ponzano die geen tapbier schenkt: Taberna Averías. Sterker nog, met zo'n 400 verschillende wijnen die per glas verkocht worden, noemt deze bodega zich met trots een 'wijncultus'. De vriendelijke eigenaars en het personeel helpen je vol overgave iets vinden dat je smaakpapillen zal prikkelen. Mocht dat toevallig iets anders zijn dan wijn, kun je gewoon uitleggen wat je zoekt. En met een menu dat is samengesteld door het meesterbrein achter La Tasquita de Enfrente is het eten ook niet mis. Gezouten vlees, gerookte zalm en een kaasplankje zijn slechts een paar van de hapjes waaruit je kan kiezen voor bij je glaasje wit of rood. Uiteraard zijn er ook genoeg zoete wijnen om uit te kiezen wanneer het tijd is voor het dessert.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door La Malcriada (@lamalcriadaponzano) op

Voel je jong bij La Malcriada

La Malcriada beleeft op dit moment zijn hoogtepunt dankzij een trouwe klantenkring van studenten en dertigers. Het is open van twaalf uur ’s middags tot ’s avonds laat. Het eenvoudige decor van houten vloeren en bakstenen muren volgt de huidige industriële trend – zij het met een knipoog naar de Spaanse roots. Doordeweeks is de sfeer er ontspannen: vrienden komen om een drankje en een tapas te delen, zoals pittige gefrituurde aardappel, ensaladilla rusa (Spaanse aardappelsalade) of champignonkroketten. In het weekend gaat het er wat wilder aan toe, wanneer de feestende mensen op straat verdergaan als het binnen te vol wordt.

Koffiecultuur bij Rebel Café

Hipsters, digital nomads en lokale zakenlui zitten verenigd door hun liefde voor koffie tezamen in Rebel Café. Je kan een gewone espresso nemen, of probeer eens een flat white, cold brew, of zelfs een kopje dat met de AeroPress of Chemex gemaakt is. Het gezellige interieur met vintage stoelen en hergebruikt hout nodigt je uit om even neer te strijken tijdens je bezoek aan Calle Ponzano. De gebakjes worden er zelf gemaakt, en als je een knorrende maag hebt kun je je tegoed doen aan een sandwich, wrap of açai bowl. Ben je er wat later op de dag, dan kun je er nog een van hun lekkere speciaalbieren bij bestellen.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door DeAtún (@deatungrupo) op

Tonijn wat de klok slaat bij DeAtún

Als je gek bent op vis moet je zeker naar DeAtún, waar het menu bijna volledig uit tonijngerechten bestaat. Met zijn modern Andalusische sfeer en flamencomuziek die uit de speakers klinkt, is het een beetje Cádiz in Madrid. Je kan je buik rond eten aan fantastische tapas, maar ook een compleet hoofdgerecht bestellen als je dat wil. De blauwvintonijn wordt vers gevangen aan de zuidkust van Spanje. Ook lekker zijn de toast met wasabimayonaise en zwarte truffel, de tartaar, of de tataki. Zelfs de huiswijn – een volronde rode uit Cádiz – verwijst naar deze prachtige vis in zijn naam: Sangre de Atún.

Klassieke en moderne cocktails bij Catarsis

Wat wellicht het eerste opvalt als je Catarsis binnenloopt, is de wand achter de bar die versierd is met een enorme collectie aan toverdrankachtige flessen. Dit zijn originele mixen die gemaakt worden met kruiden, fruit en andere ingrediënten die zijn geweekt of getrokken in gin, rum of whisky. Het barpersoneel heeft ongeëvenaarde kennis over cocktailkunde, met specialiteiten als gin-tonic met passievrucht en pittige mango. Sommige drankjes worden op een unieke manier geserveerd. Mocht je altijd al eens van een glazen muiltje of een piepkleine zwemband hebben willen nippen: Catarsis maakt het mogelijk. En als dat je iets te ver gaat, maak je geen zorgen: je kunt hier ook alle klassieke cocktails krijgen.

Madrid staat op nummer 2 van Best in Europe 2019, bekijk de volledige lijst hier. 

Openingsbeeld: Cassandra Gambill / Lonely Planet


Volg Lonely Planet op Instagram