Budgetproof Essaouira: must sees en heerlijk eten

Redactie Lonely Planet

Met de toenemende populariteit van Marokko zijn de prijzen er ook gestegen, maar je kunt in Essaouira nog steeds voor weinig geld een geweldige tijd hebben. 

In de ontspannen kustplaats Essaouira in Marokko zijn veel activiteiten gratis, zoals dansen op uitbundige muziekfestivals, gallerijen bekijken in de 18de-eeuwse medina en uitkijken over de oceaan vanaf de honingkleurige vestingmuren.

De medina en verder

Essaouira’s versterkte oude stad, een Unesco-werelderfgoedlocatie, is compact en gemakkelijk te voet te verkennen. In tegenstelling tot de doolhofachtige medina's van Marrakesh en Fez, is het moeilijk om hier te verdwalen. Neem gewoon een van de vele gratis kaarten mee die je overal in winkels, restaurants en hotellobby's vindt, en ga op weg.

De open winkels die langs de hoofdstraat, Ave de l’Istiqlal, staan, en de rustige soeks die zich daarachter verder uitspreiden, trekken zowel bezoekers als locals. Als je lekker wilt neuzen dan kun je op de zondagse soek, op loopafstand van de Bab Doukkala, echte koopjes scoren. Hier vind je een eindeloze rij met geïmproviseerde kraampjes waar je alles vindt, van kaftans tot auto-onderdelen. Ga wel vroeg, dan is het nog rustig.

Koop kleurrijke stoffen in de medina | Foto: ElenaMirage / iStock

Ga van de gebaande paden en dwaal door het doolhof van afbrokkelende villa's in de Mellah, de voormalige Joodse buurt. Ga op zoek naar stenen waarop Mogador’s (de Portugese naam van de stad) roos met zes blaadjes staat gegraveerd en naar de Hammam Basi die in de film Othello (1951) van Orson Welles verscheen.

Muziek en kunst

Elke juni wordt Essaouira vier dagen lang bezet door het Gnaoua and World Music Festival, met onder andere meesters van de Gnaoua, een eeuwenoude spirituele en ritmische Afrikaans-Islamitische muziektraditie, en vele internationale muzieksterren. Tijdens de opening is er een kleurrijke parade. De concerten op het hoofdpodium zijn gratis, maar erg druk. Om de optredens van dichtbij mee te maken kun je kiezen voor een dagkaart (vanaf Dh150) of een kaart voor drie dagen (vanaf Dh600). Tickets voor de kleinere podia kosten zo'n Dh250.

Geniet van traditionele muziek op Essaouira’s Gnaoua and World Music Festival | Foto: Sallyrango / Getty 

Gallerijen bezoeken is hier gratis: begin bij de oudste kunstruimte in de stad, Galerie D’Art Damgaard, waar de levendige stijl van de grootste namen in de kunstwereld van Essaouira te zien is. Denk aan Mohamed Tabel en Ali Maimoune. Andere privé-gallerijen zijn Espace Othello, Galerie du Sud (Rue Attarine) met drie winkels in de medina, en L’At-elier des Arts Empreinte (28 Rue Abou Al Mouhajer). 

Goedkoop eten

Aan lekker eten geen tekort in de medina van Essaouira. Overal vind je houten karren vol met seizoensfruit. Probeer Khoobz, het welbekende platte brood (Dh5), of zoeken naar Marokkaanse pannenkoeken, msemen (vierkant en korrelig) en baghrir (rond en sponzig). Drink er wat versgeperst suikerrietsap bij. 

Als je goedkoop en lekker wilt lunchen, doe dan wat de locals doen en koop je vis – sardientjes zijn een typisch gerecht in Essaouira en kosten ongeveer Dh10 voor 10 stuks – bij de vis-soek in de medina. Neem ze mee naar het café zonder naam aan de overkant in de linkerhoek van de Marché aux Grains – zoek naar de gele tafeltjes met parasols – waar ze ze voor Dh5 voor je grillen. Voor Dh5 extra krijg je ook nog wat brood en een eenvoudige salade. 

Oesters eten in de haven van Essaouira | Foto: Oleh_Slobodeniuk / Getty 

Ze zeggen dat het beste Marokkaanse eten thuis geserveerd wordt, en een etentje bij het kleine, met kaarsen verlichte Restaurant les Alizes Mogador komt heel dicht in de buurt. De eigenaren zijn een vriendelijk Marokkaans echtpaar. In dit restaurant betaal je voor een traditioneel maal met drie gangen Dh129 en voor een hoofdgerecht Dh75. Als je even geen tajine meer kunt zien serveert Silvestro (70 rue Laalouj) pizza's uit een houtoven en pasta’s vanaf Dh45.

Nog niet uitgekeken op Marokko? Bekijk dan ook deze dronebeelden van het prachtige Marokkaanse landschap

Openingsfoto: Ruslan Kalnitsky / Shutterstock