Brugge: Het Venetië van het Noorden

Redactie Lonely Planet

Veel Europese steden met kanalen, zoals Amsterdam en Stockholm, worden vaak omschreven als het “Venetië van het Noorden”. Zo ook Brugge, en het is een treffende bijnaam.

De beste manier om deze prachtige stad te bekijken is met een boot. ’s Morgens vroeg, vooral in de herfst of in de winter, kun je terecht komen in een magische nevel op het water waardoor je bijna het gevoel krijgt dat je een reis terug in de tijd maakt. Tijdens mijn laatste bezoek aan de stad werd ik meegenomen door een brandweerman op zijn vrije dag. In Brugge werkt de brandweer vanaf het water; ze pompen het water uit de kanalen om het vuur te doven. Als brandweerman heb je dus een bootvergunning nodig. Vanaf de kanalen zie je goed dat de architectuur van de stad georiënteerd is op het water. Alleen vanaf de kanalen kun je echt begrijpen wat een wonder Brugge is.

Het uitzicht vanaf de Sint Bonifaciusbrug tussen het Groeningemuseum en de Onze-Lieve-Vrouwekerk  | Foto: Helen Cathcart / Lonely Planet

Water als leidraad

Onze Lage Landen zijn een prachtig voorbeeld van menselijk vernuft in een vijandige omgeving. Op veel plaatsen is het zeeniveau hoger dan het niveau van het vlakke land. Dat dit land in de 11de en 12de eeuw ontwaterd werd zodat er steden konden opbloeien, was een geweldige prestatie. België kent een vreemde relatie tussen land en water: soms rijd je over een weg en kom je ineens tot het besef dat je onder een kanaal doorgaat. Maar het voordeel was dat steden als Brugge, Gent en Antwerpen allemaal met elkaar verbonden waren door een netwerk van waterwegen. Tegenwoordig is het bijvoorbeeld nog maar zes kilometer fietsen langs het kanaal van Brugge naar het dichtbijgelegen stadje Damme. Deze waterwegen brachten in de middeleeuwen en de renaissance als handelsslagaders goederen en welvaart naar de stad, met als resultaat dat Brugge een enorme rijkdom vergaarde.

De Onze-Lieve-Vrouwekerk, vlakbij het Groeningemuseum | Foto: Helen Cathcart / Lonely Planet

Verzot op Brugge

Op de kanalen wordt het duidelijk dat de huizen niet naar het water gericht staan omdat het er zo mooi uitziet, maar omdat daar de zaken werden gedaan. Dat de handel in Brugge, in bijvoorbeeld drank en textiel, zo succesvol was in de 14de eeuw, werd mogelijk gemaakt door het manipuleren van water. Dit is ook de reden waardoor België het meest gevarieerde bier heeft; omdat er zo veel water is. Vooral de kloosters waren erg goed in het begoochelen van vers water. Als je een biertje drinkt in Brugge, komt je in direct contact met de geschiedenis. De bierbrouwtradities zijn net zo oud als de stad zelf. Maar drink je meerdere biertjes, vooral de sterkere als Leffe of Pelforth, dan loop je het risico om alle geschiedenis even snel weer te vergeten!

De beroemde Labrador Fidel, die ook in de film In Bruges te zien was | Foto: Helen Cathcart / Lonelyplanet 

Het land rond Brugge was niet vruchtbaar en de mensen konden niet op vis alleen overleven, dus produceerden ze ook andere producten: bier en textiel, zoals het beroemde Brugse kant. En alles werd getransporteerd over het kanalennetwerk. Kanalen, trekpaden, paarden die schuiten trokken; het waren allemaal “nieuwe” technieken die in België ontwikkeld zijn en daarna zijn verspreid. Daarom is Brugge zo’n geweldige stad: ze is gebouwd op pure wils- kracht. Op de kanalen voel je dat, herbeleef je de geschiedenis. Bovendien is het een heel vredige manier om de stad te bekijken. Brugge is toeristisch en kan soms erg druk zijn, maar op het water ontsnap je aan alle hectiek. Als je over de Groenerei vaart, kom je misschien zelfs de beroemdste hond van Brugge tegen: een labrador die in een prachtig oud raamkozijn naar buiten zit te kijken.

Meer oude parels ontdekken? Lees dan ook: Minigids voor een weekend in Cambridge

Openingsbeeld: RudyBalasko / iStock