Bewandel de Freedom Trail in Boston

Redactie Lonely Planet
Bewandel de Freedom Trail in Boston

De herfst is de mooiste tijd om de noordoosthoek van de Verenigde Staten te bezoeken. Volg de rood beklinkerde Freedom Trail om de verhalen van de revolutie (en dronkenschap) te ontdekken achter de deftige façades van de stad Boston.

In een lange koloniale jurk staat Emily Liss tussen de joggers in trainingspak en de mensen die hun hond uitlaten in het park Boston Common. Toch trekt ze niet de aandacht van de voorbijgangers. Het is vrij normaal om mensen in historische kledij te zien die de geschiedenis naspelen op Bostons Freedom Trail in dit stuk groen te midden van bruinrode zandsteenhuizen.

"Elizabeth Otis" koos uiteindelijk de pro-Britse kant van de Loyalisten, tot woede van haar patriottische vader | Foto: Mark Read / Lonely Planet

Naast de gouden koepel van Massachusetts State House op de Beacon Hill ligt dit oudste park van Amerika. Hier begint het vier kilometer lange gemarkeerde pad dat de sleutelplaatsen van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog in deze stad verbindt. ‘Freedom Trail Spelers’ zoals Emily proberen die geschiedenis tot leven te brengen door de verhalen van vrij onbekende mannen en vrouwen te vertellen die een rol hadden in het creëren van een nieuwe natie.

Emily’s alter ego is Elizabeth Otis, een tiener in tweestrijd met een Loyalistische moeder en een Patriottische vader. ‘Ik speel het graag echt na’ zegt Emily ‘Ik speel het verhaal in de tegenwoordige tijd. Ik presenteer het als echte mensen die echte beslissingen moeten nemen’.

Het standbeeld van Benjamin Franklin aan School Street | Foto: Mark Read / Lonely Planet

Meesjes huppen door het gras terwijl Emily de details vertelt van de Stamp Act uit 1765: de belasting opgelegd door het Britse parlement waar de Kolonisten woedend van werden. Dit veroorzaakte de protesten waar 10 jaar later de oorlog uit voort zou vloeien. ‘Toen ontstonden de eerste rellen door boze, dronken menigtes.’ Zegt Emily. ‘De meest interessante dingen in de geschiedenis van Boston gebeurden als er mensen dronken waren.’ Zelfs Benjamin Franklin, een van de Founding Fathers van de VS was niet vies van een drankje. In 1737 publiceerde hij The Drinker’s Dictionary: een lijst met 220 zinnen die in zijn eigen woorden gewoon betekenden: ‘a man is drunk.’ Op de plaats waar Franklins oude school, de oudste van Amerika, stond, wijst Emily op een standbeeld van de man. Treurig schudt ze haar hoofd. ‘Boston wil graag dat Ben Franklin ons leuk vond, maar hij had een hekel aan Boston. We noemen hem de meest beroemde schoolverlater van Bostons Latijnse School.

Hij is daar maar twee jaar heen gegaan, toen zeiden zijn ouders, “Je hebt geen educatie nodig, want je gaat het toch niet ver schoppen.” Dus liep hij weg naar Philadelphia, waar hij een van de belangrijkste mannen in de geschiedenis van Amerika werd.’

De kruising van Pleasant Street en Warren Street in het Bunker Hill-district | Foto: Mark Read / Lonely Planet

Boston heeft een grote rijkdom aan historische plaatsen: van het Old South Meeting House, waar de beruchte en rebelse Boston Tea Party gepland is, tot de Granary Burying Ground, waar inscripties op grafstenen gevallen revolutiehelden gedenken. Je kunt er gemakkelijk verdwalen: het is een kluwen van oude weggetjes die nooit recht zijn gelegd door de stadsplanners. Op de laatste overlevende keiweggetjes na, probeert de moderne stad het verleden te verdringen. Het rood bakstenen Old State House, gebouwd in 1713, lijkt een gebouwtje uit Madurodam tussen de enorme flats eromheen. De witte toren wordt weerspiegeld door een muur van glinsterend glas. Hier werd de Declaration of Independence voor het eerst voorgelezen aan de inwoners van Boston in 1776. ‘Als je nu 300 jaar terugkijkt, lijkt de uitkomst van de oorlog onvermijdelijk,’ zegt Emily. Ze trekt haar volumineuze rokken recht. ‘Maar eigenlijk waren er heel veel verschillende uitkomsten mogelijk.’

Reis naar Boston? Lees hier wat je niet mag missen tijdens een stedentrip.

Openingsbeeld: Mark Read / Lonely Planet


Volg Lonely Planet op Instagram