Bars, bier en break-ups: 7 redenen om Zagreb te bezoeken

Redactie Lonely Planet

In een land dat beroemd is om zijn schitterende kustlijn ligt de landinwaartse hoofdstad van Kroatië al jarenlang onder de toeristenradar. Ten onrechte! Met een nieuwe luchthaventerminal – geopend in maart 2017 – en spannende culturele ontwikkelingen is het hoog tijd om te genieten van alles dat Zagreb te bieden heeft. Ontdek onze 7 redenen om Zagreb nu te bezoeken.

De Markuskerk is één van de mooiste gebouwen in de Hogere Stad van Zagreb | Foto: maratr / iStock

Wandel door de historische Hogere Stad

Het oudste district van de stad, de prachtige Hogere Stad van Zagreb, ligt op twee kleine heuvels. Hier tussendoor kronkelt de Tkalčićeva-straat (eens een rivier). Beide heuvels worden omringd door stevige muren uit het renaissance-tijdperk, gebouwd om een Ottomaanse invasie te weerstaan die nooit plaatsvond. Kaptol, de oostelijke heuvel, was het kerkelijke centrum van de oude stad, geclusterd rondom de elegante neogotische kathedraal. In het westen staat Gradec vol met pastelkleurige barokke paleizen, eens thuis van de adel van de stad.

Om in stijl in Gradec te komen neem je de mini-kabelbaan (slechts 66 meter lang, wat deze kabelbaan de kortste ter wereld maakt) vanaf de Tomićeva-straat. Je komt aan op de Strossmayer-promenade aan de voet van de Lotrščak-toren en beide bieden een panoramisch uitzicht op de Lagere Stad. De middag is de beste tijd voor een bezoek, wanneer een klein donderend kanon uit het bovenste venster van de toren wordt afgevuurd. In het hart van Gradec staan het neoklassieke parlementsgebouw van Kroatië en het barokke presidentiële paleis tegenover elkaar op het St. Markplein. De mooie 13de-eeuwse kerk in het midden van het plein is een icoon van de stad. Het kleurrijke dak is betegeld met het embleem van Zagreb en het wapenschild van Kroatië, Dalmatië en Slavonië.

Het Museum van Gebroken Relaties is misschien wel het vreemdste museum van Zagreb | Foto: jcarillet / iStock

Vind troost in het Museum van Gebroken Relaties

Het is een vreemd gevoel om in een museum te lopen en niet geconfronteerd te worden met kunstwerken of historische schatten, maar met alledaagse voorwerpen: een pump, een broodrooster, een piepend hondenspeeltje. In het eindeloos fascinerende Museum van Gebroken Relaties geeft elk ogenschijnlijk waardeloos voorwerp inzicht in een emotioneel geladen moment waarop iemands dromen verpletterd werden.

Wat oorspronkelijk begon als een creatief kunstproject dat door twee kunstenaars uit Zagreb werd opgestart nadat ze uit elkaar waren gegaan, mondde uit in een tentoonstelling die zeven jaar lang de wereld over reisde en uiteindelijk in 2010 het meest ongewone museum van Zagreb werd. Allerlei soorten relaties zijn vertegenwoordigd, van gepassioneerde kalverliefdes tot huwelijken. Elk voorwerp wordt vergezeld door een anoniem verhaal van zijn donateur. Een aantal diep, een aantal banaal, een aantal hilarisch: ‘Zijn hond heeft een grotere indruk achtergelaten dan hijzelf.’

Dolac Market | Foto: paulprescott72 / iStock

Proef lokale producten, vers van de markt

Dolac Market is waar de locals komen om verse producten te kopen. De openluchtmarkt voor groenten en fruit is bijzonder pittoresk, en biedt uitzicht op de torentjes van de kathedraal. Het is de perfecte achtergrond voor rijen en rijen aan kleurrijke citroenen, paprika's en radijsjes waar het water je spontaan van in de mond gaat lopen. De vlees- en zuivelmarkt (beneden) en vismarkt (aangrenzend) leven op door de stemmen van tientallen grootmoeders die over de best mogelijke prijs onderhandelen.

Koop wat fruit of gebak voor jezelf en ga in een van de cafés zitten die de markt omringen. Zolang je een drankje koopt is het prima om je eten in de zon op te eten en te genieten van de levendige sfeer. Mocht je de lokale boeren willen ontmoeten en hun producten proeven, controleer dan of Mali Plac s Tavana plaatsvindt tijdens je bezoek. De “kleine markt” begon oorspronkelijk als een bijeenkomst van lokale biologische voedselproducenten op de zolder van de oprichter, voordat het een begrip werd in Zagreb.

Als je heerlijke, inventieve gerechten gemaakt met ingrediënten van Dolac Market wilt proeven, reserveer dan een tafel bij Pod Gričkim Topom. Het is een heerlijk ontspannen restaurant aan de rand van de Hoge Stad, met uitgestrekte uitzichten over het centrum.

In Tkalčićeva vind je vele restaurants en bars, maar vooral 's nachts komt het hier echt tot leven | Foto: ivansmuk / iStock

Nip speciaalbier en cocktails in smalle steegjes

's Nachts komt de hoofdstad van Kroatië pas echt tot leven, wanneer de straten en pleinen veranderen in één groot openluchtfeest. De voetgangerszone Tkalčićeva lijkt wel wat op een strandoord-strook, met buitentafels en een gezellige sfeer. Er is hier veel te beleven, maar als je de echte verborgen parels van de uitgaansscene van Zagreb wilt vinden, moet je dieper graven.

Bierdrinkers zijn in hun element in Craft Room (Opatovina 35), gelegen op slechts één straat afstand van Tkalčićeva. Het café biedt een enorme selectie van hoogwaardige, lokaal gebrouwde ambachtelijke bieren die voor € 2-3 voor een halve liter over de toonbank gaan. Voor een traditionelere sfeer ga je naar de Pivnica Medvedgrad-bierhal. Kies hier voor één van de vijf huisgebrouwde bieren en ga vervolgens op de mooie binnenplaats zitten.

Wijnliefhebbers moeten bij Bornstein zijn: de oudste wijnwinkel van voormalig Joegoslavië. In de wijnbar in de sfeervolle kelder kun je proeven van de uitstekende selectie Kroatische wijnen. Voor cocktails vraag je een van de getalenteerde medewerkers in de elegante Dežman Bar om je te voorzien van één van hun buitengewoon evenwichtige en verfijnde creaties.

Er is in Zagreb altijd wel iets te doen | Foto: PurpleImages / iStock

Vier mee met een jaarlijkse feestdag

De kans is groot dat wanneer je Zagreb bezoekt, er een festival plaatsvindt. Vooral tijdens de zomer is er altijd wel wat te doen in de stad. Hoogtepunten zijn onder meer Cest is D'Best begin juni, waarvoor honderden straatartiesten naar de stad komen, en het Binnenhof-festival in juli, dat een aantal particuliere binnenplaatsen voor het publiek openstelt voor concerten en algemeen vertier.

De herfst en de lente zitten vol met talrijke film-, theater-, handpoppen- en muziekfestivals, met nieuwe evenementen die zich elk jaar weer aandoen. In de winter is er tijdens Advent in Zagreb een grote openluchtijsbaan op het Tomislav-plein, net als veel feestelijke optredens en kerstmarkten die de afgelopen twee jaar tot de beste van Europa behoorden.

Het Jarunmeer op een zonnige dag | Foto: iascic / iStock

Ontsnap naar de stadsberg, het meer of de groene pleinen

De ligging in het voorgebergte van de Medvednica-bergketen maakt Zagreb een geweldige plek om te bezoeken als je van natuur houdt. Volg het voorbeeld van de locals, die in de weekenden de beboste berg in het noorden van de stad beklimmen voor een prachtig uitzicht op Zagreb. Neem tram 14 tot de laatste halte, stap dan over op tram 15 en ga door de tunnel aan het einde van de lijn. Daarna wandel je binnen de kortste keren door het bos, vergezeld door een soundtrack van vogelgezang.

Als het beklimmen van een berg niet je ding is, biedt Zagreb groen voor iedere smaak en interesse. Zagreb's Lagere Stad is prachtig groen dankzij zeven verbonden pleinen en een botanische tuin die een “groene hoefijzer” vormt, de ideale plek om op een warme zomerdag een pauze te nemen. Als de temperaturen echt stijgen is het sprankelende meer Jarun de plek waar je moet zijn, ten zuidwesten van de stad. Hier glijden zwemmers en roeiers door het water, terwijl zonaanbidders, fietsers en inlineskaters genieten van de stranden en paden die het meer omringen.

De "OKO" muurschildering op het Museum voor Hedendaagse Kunst | Foto: xbrchx  iStock

Zie de stad door de ogen van de straatkunstenaars

Straatkunst spotten is een geweldige manier om onder de huid van de stad te komen en de levendige creativiteit te verkennen. Zagreb's meest prominente straatkunstenaar is waarschijnlijk Lonac, wat “kookpot” betekent. Hij spuit enorme fotorealistische muurschilderingen op gebouwen, die vaak niet alleen als een doek, maar ook als onderdeel van zijn compositie dienen. Zo wordt een ventilatieventiel bijvoorbeeld een snorkel. OKO (“eye”) is een andere grote naam. In 2015 maakte ze een grote muurschildering op het Museum voor Hedendaagse Kunst. Misschien niet geheel onverwacht nemen ogen een belangrijke rol aan in haar schilderijen.

Twee andere straatkunstenaars uit Zagreb, Bare & Modul, hebben samengewerkt om de Lapo Lapo Street Art Studio-winkel in het centrum van Zagreb te creëren. Ook droegen ze bij aan het op de gemeenschap-gerichte Kunstpark, op een stuk verlaten grond in de Hogere Stad. Als je erop let zal je ongetwijfeld kunstwerken door deze en vele andere artiesten aantreffen terwijl je de Hoge en Lage Steden bewandeld. Als je echter specifiek op zoek wilt gaan naar straatkunst, zijn het studentencentrum ten zuidwesten van het centrum en de Branimirstraat, naar het zuidoosten, de beste plekken.

Zagreb is de nummer 1 van de niet-te-missen bestemmingen van Europa dit jaar. Benieuwd naar de andere bestemmingen?

Openingsbeeld: xbrchx / iStock