Alternatieve stedentrip: Minsk

Redactie Lonely Planet

Sla onverwachte wegen in tijdens een alternatieve stedentrip in Minsk, Wit-Rusland.

Waarom hierheen?

Als je het leuk vindt als je vrienden ‘wáárheen?’ uitroepen als je vertelt over je reisplannen, moet je Minsk hoog op je hoofdstedenlijst zetten. De geest van de Sovjettijd schijnt in Wit-Rusland meer voort te leven dan in Rusland, maar Minsk wordt steeds kosmopolitischer en je hoeft niet vreemd op te kijken van een sushibar tussen de Stalinistische architectuur.

Wat is er te doen?

Minsk moest bijna helemaal herbouwd worden na WOII. Afgezien van wat historische reconstructies, zie je vooral Sovjet- en post-Sovjetarchitectuur. De 14 kilometer lange Onafhankelijkheidslaan is het middelpunt van de stad, en staat op de nominatielijst voor Werelderfgoed. Hij wordt Praspekt Nezalezhnastsi genoemd in het Wit-Russisch en Prospekt Nezavisimosti in het meer gesproken Russisch. De blauwe lijn van de metro loopt van het Leninbeeld voor het imposante gebouw van de Wit-Russische regering aan de zuidwestkant van de laan, naar de alienachtige, 26-hoekige Nationale Bibliotheek van Wit-Rusland, geopend in 2006.

Wat mag ik absoluut niet missen?

Het Museum van de Grote Vaderlandse Oorlog is een eerbetoon aan het lijden en de heldhaftigheid van de Wit-Russen  en heeft de mooiste museumstukken van de stad met sfeervolle diorama’s, tanks en vliegtuigen en genoeg uitleg in het Engels (entree €3,50; war.museum.by/en). 

Wat is er te eten en drinken?

Lido is een quasilandelijke, maar toch luxe stolovaya (cafetaria) met een keur aan klassiek Russische maaltijden. Als de taal problemen geeft, kan je je keuze hier gewoon aanwijzen (hoofdgerecht vanaf €0,80; lido.by). Een van de meer verfijnde drankopties in Minsk is Sweet & Sour met cocktails uit de tijd van de prohibitie en de sfeer van een geheime schuilplaats (cocktails vanaf €6; sweetandsour.by).

Waar zal ik slapen?

Hotel Monastyrski is in 1624 gebouwd als Benedictijns klooster. Er zijn veel historische sporen bewaard gebleven, maar het is gelukkig niet meer zo sober als toen de monniken er woonden (€81; monastyrski.by/en).

Openingsbeeld: bruev / iStock