Alternatieve citytrip: Triëst

Redactie Lonely Planet

Sla onverwachte wegen in tijdens een citytrip in Triëst, Italië.

Waarom hierheen?

Als je het moeilijk vindt om een land uit te kiezen voor je reis, is Triëst de uitkomst: een Italiaanse stad die aan bijna alle kanten omringd wordt door Slovenië. Ooit was dit de belangrijkste haven van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk en met haar mix van Romaanse, Germaanse en Slavische invloeden zou Triëst zo maar de meest Europese stad van allemaal kunnen zijn. 

Wat is er te doen?

Neem het uitgestrekte Piazza dell’ Unità Italiana aan de zee als beginpunt voor je wandeling. Het mooie 18de-eeuwse stratennetwerk ten noorden van het plein vormt de Borgo Teresiano met in het hart het Canal Grande. Loop dan verder langs de kust richting het noorden naar het prachtige witte Castello di Miramare. Midden 19e eeuw was dit het thuis van de Oostenrijkse Aartshertog Maximiliaan, die (helaas) ook nog korte tijd keizer van Mexico geweest is (entree €10,50; castello-miramare.it).

Wat mag ik absoluut niet missen?

Geïnspireerd door de cafécultuur van Wenen drinken de Triestini twee keer zo veel koffie als de vaak toch al cafeïneverslaafde Italiaan. Zorg dat je wat tijd doorbrengt aan een cafétafeltje en word onderdeel van de lokale koffiecultuur. Bijvoorbeeld bij Caffè San Marco, een prachtig literair café van net voor WO2 (caffesanmarcotrieste.eu). Een espresso noemen ze ‘un nero’ en een macchiato ‘un capo’.

Wat is er te eten en drinken?

Vis is het hoogtepunt van de menu’s in Triëst. Naast chique restaurants als Al Bagatto (vijfgangenmenu €64; albagatto.it) vind je ook vele simpelere tentjes met cicchetti (hapjes in Venetiaanse stijl) en visbuffetten. Osteria Salvagente is een leuk restaurant met gerechten als gepaneerde sardientjes en inktvisspaghetti (hoofdgerecht vanaf €8; Via dei Burlo 1).

Waar zal ik slapen?

In de wijk Borgo Teresiano staat het Forvm Boutique Hotel. Er zijn 12 luxe kamers met zwoele verlichting (vanaf €105; forvmboutiquehotel.it).

Openingsbeeld: IvanMiladinovic / iStock