Alternatieve citytrip: Girona in Spanje

Redactie Lonely Planet

Zin om eens een andere kant van Spanje te ontdekken? Ga van de gebaande paden af in Girona. 

Waarom hierheen?

Ryanair biedt op hun website vluchten naar een plek die ze ‘vliegveld Barcelona Girona’, noemen. In werkelijkheid ligt de stad van Gaudí zo’n 80 kilometer verderop. Gelukkig is Girona veel meer dan alleen maar een toegangspoort naar Barcelona en de Costa Brava: de grootste stad in het noorden van Catalonië heeft gotische en modernistische architectuur, een rijk nachtleven en met El Celler de Can Roca sinds 2011 een permanente plaats in de top drie van de World’s 50 Best Restaurants-awards.

Wat is er te doen?

Leer de stad kennen met een wandeling langs de middeleeuwse muren rond het oude centrum en neem dan een kijkje bij bezienswaardigheden als Banys Àrabs, een badhuis in romaanse stijl, geïnspireerd op de Romeinse en Arabische baden van vroeger (entree €2; banysarabs.org).

Wat mag ik absoluut niet missen?

Girona was ooit het thuis van een bloeiende Joodse gemeenschap totdat deze in 1492 vervolgd en verdreven werd. Je kunt hun geschiedenis leren kennen in de smalle straatjes en stenen poortjes van de doolhofachtige wijk Call. Het Museu d’Història dels Jueus geeft een goed overzicht (entree €4; girona.cat/call).

Wat is er te eten en drinken?

Bij El Celler de Can Roca kan 11 maanden van tevoren gereserveerd worden, maar het team heeft wat van hun gestoorde-professor-houding meegebracht naar Rocambolesc. Deze ijswinkel is toegankelijker en heeft smaken als panettone en heel bijzondere ijslolly’s: die met bosbes en vanille ziet eruit als de helm van Darth Vader (rocambolesc.com).

Waar zal ik slapen?

Stenen muren vormen de achtergrond voor drie mini-appartementen bij Palau dels Alemanys. Er staan vooral moderne meubels met her en der wat vintage, zoals een reiskist die dienst doet als koffietafel (vanaf €157; allotjamentsingular.com).

Openingsbeeld: alexsalcedo / iStock