5 x must-do’s in Helsinki

Redactie Lonely Planet

De Finse hoofdstad is de perfecte bestemming voor een citytrip en met deze 5 tips wordt je bezoek gegarandeerd een succes!

Bewonder Fins design

Je kunt Helsinki niet verlaten zonder een bezoek aan een van de vele Marimekko-winkels te brengen. Het Finse designmerk heeft hier haar thuisbasis en in de winkels vind je designstukken van theepotten en handdoeken tot tassen en jurken. Wanneer je het merk eenmaal hebt leren kennen zul je merken dat je opeens overal locals in de herkenbare stoffen ziet lopen. Ondanks dat alle Finnen het lijken te dragen, is de kleding van dit Finse designmerk helaas niet goedkoop… maar kijken kan altijd! Mocht je maar niet uitgekeken raken, breng dan ook een bezoekje aan het Designmuseum, waar je naast meer Marimekko nog veel meer design van Finse bodem kunt bewonderen.
Marimekko.com

  

Duik na een saunabezoek in de ijskoude zee bij Löyly | Foto: Loyly Alexander Farnsworth / iStock

Ga naar de sauna

Do as the Fins do en ga naar de sauna! Sauna’s zijn een belangrijk onderdeel van de Finse cultuur en worden gezien als het medicijn tegen zo goed als alles. In de sauna wordt ontspannen, gekletst en zelfs gewerkt; er is mening zakendeal gesloten in een Finse sauna. Tussen de sauna’s door spring je onder een ijskoude douche of spring je in het water van een nabijgelegen meer of in de zee, om het ritueel vervolgens te herhalen. Je kunt in Helsinki op heel veel plekken terecht voor dit Finse ritueel, maar een aanrader is Löyly Sauna. Misschien ken je het iconische gebouw wel van de foto’s, maar in deze stijlvolle sauna kan je genieten van twee verschillende soorten hete ruimten: de traditionele en een elektrische sauna om vervolgens rechtstreeks de zee in te duiken. Bijkomen van deze schok kan met een wijntje bij het haardvuur. Let op: in gemengde sauna’s (zoals Löyly) is badkleding verplicht.
loylyhelsinki.fi

Eet de lekkerste pasta buiten Italië

Hoewel de naam anders doet vermoeden, kun je bij Holiday Bar naast heerlijke cocktails ook ontzettend lekker eten krijgen. Het restaurant bevindt zich in een 19de-eeuws gebouw aan het water op het eiland Katajanokka (dat direct aan de rest van de stad ligt, je kunt er dus gewoon heen wandelen) en heeft een gezellig terras voor lange Finse zomerdagen. Maar niet getreurd, ook op koudere en kortere dagen – laten we realistisch blijven, het is ten slotte Finland – kan je hier binnen prima terecht. Het hippe interieur met exotisch behang, fluwelen stoelen en eigenzinnige details geven dat heerlijke vakantiegevoel, ook als het buiten stormt. Ik bestelde hier een van de lekkerste pasta’s die ik ooit heb gegeten en de espresso martini is hemels.
holiday-bar.fi

 

Bestel een biertje bij F-hoone in Tallinn | Foto: Linda Ismaili

Vaar naar de andere kant van de Oostzee

Hoewel gescheiden door de Oostzee, liggen Helsinki en Tallinn hemelsbreed niet ver van elkaar verwijderd. Het is dus helemaal niet zo’n gek idee om vroeg in de ochtend de boot te pakken om twee uur later uit te stappen in Tallinn – dat duurt maar iets langer dan de overtocht van Harlingen naar Terschelling! Breng eenmaal in Tallinn uiteraard een bezoekje aan het historische centrum van de Estse hoofdstad, maar begeef je daarna van de gebaande paden en pak de tram naar Kalamaja. In deze wijk vind je Telliskivi Creative City in een voormalig industrieel complex. Er zijn designwinkels, studio’s, fotogalerijen, vintagewinkels en een aantal topplekken voor een hapje en een drankje. Een aanrader is restaurant F-hoone, dat zich in een 100 jaar oud industrieel gebouw bevindt. Bestel er een lokaal biertje en een uitstekende maaltijd voor je weer richting Helsinki gaat.
tallink.com

Ga eilandhoppen in de stad

Helsinki heeft maar liefst 300 eilanden; eilandhoppen is hier dus geen probleem! Wat wel een probleem is, is het kiezen tussen alle leuke eilanden met allemaal hun eigen aantrekkingskracht. Een greep uit de vele mogelijkheden: ga naar Seurassaari voor het openluchtmuseum, naar Klippan voor een zomerrestaurant met een waanzinnig uitzicht en naar Suomenlinna voor historie, prachtige wandelroutes en heerlijke picknickplekken. Nog maar 297 eilanden te gaan! 
myhelsinki.fi

Openingsfoto: bruev / iStock