5 onmisbare ervaringen in Busan, Zuid-Korea

Redactie Lonely Planet

De op een na grootste stad van Zuid-Korea heeft een spectaculaire ligging tussen de bergen en de zee, uitkijkend op Japan. Ooit stond Busan bekend om de handelsschepen die vertrokken uit de haven; nu maakt de stad op een andere manier indruk.

Busan is Cultuurstad van Zuid-Azië en heeft de toppositie veroverd in onze Best in Asia-lijst voor 2018. Het Internationale Filmfestival Busan zet Aziatische films al tijden in het zonnetje, maar het grote publiek zal zijn eerste glimp van Busan opgevangen hebben in de kaskraker Black Panther. We hebben vijf onmisbare ervaringen in de stad voor je verzameld.

1. Vind sereniteit in een tempel

Aan de rand van de moderne stad liggen twee spirituele tegenwichten. De oorden Beomeo-sa in de heuvels en Haedong Yonggungsa aan de rotsige kust bieden een contrast met de stad door boeddhistische overpeinzing te bieden in een serene setting. Ga buiten het weekend en feestdagen om ze in alle rust te bezoeken of boek een overnachting bij Beomeo-sa. Je kunt ook de bergen in trekken voor een wandeltocht naar Seokbul-sa, een kluizenaarshut met heilige rotstekeningen.

Het strand van Busan, met de skyline op de achtergrond | Foto: Sungbok Lee / Alamy Photos

2. Volg de locals naar het strand

Zuid-Korea heeft een work hard, play hard-reputatie, dus het kan zeker lonen om je door de locals te laten leiden naar de plekken waar zij graag relaxen. De Koreanen roemen Busan als een van de beste stedelijke strandbestemmingen ter wereld. Gwangalli, Haeundae en Songdo zijn de meest centrale plekken en alle drie heerlijke strandbaaien nabij de wolkenkrabbers. Huur luchtbedden bij Haeundae, neem een kabelbaan over de baai bij Songdo en geniet ’s avonds bij Gwangalli van een kleurige lichtshow op de Diamond Bridge.

Kleurrijk Gamcheon | Foto: Atakorn / iStock

3. Wandel door een kleurrijke enclave

Rio de Janeiro is een zusterstad van Busan en de vergelijking is treffender dan je misschien zou denken. Naast de Koreaanse strandequivalenten van Copacabana en Ipanema heeft Busan ook een wijk die doet denken aan een kleurige favela. Cultuurdorp Gamcheon is een voormalige sloppenwijk die tegen een berghelling aan werd gebouwd door vluchtelingen van de Koreaanse oorlog. Sinds 2009 hebben de lego-achtige huisjes blauwe daken en roze muren. Kaarten van locals wijzen de weg naar cafés en galeries in dit pastelkeurige doolhof.

Busan kent een smakelijke keuken, vers uit de zee | Foto: Suchart Boonyavech / Shutterstock

4. Ga je smaakpapillen achterna

De vismarkt van Jagalchi is een vreemde, geweldige en soms ietwat onwelriekend venster op de culinaire passies van de stad. Je kunt hier vrijwel elk denkbaar eetbaar zeewezen vinden, maar puristen gaan voor de hoe (spreek uit: “we”), een Koreaanse variant van sashimi. Proef de flinterdun gesneden rauwe vis ingepakt in slablaadjes met hete saus en knoflook.

Het vuurwerkfestival van Busan is een kleurrijke belevenis | Foto: Nattanai Chimjanon / Getty Images

5. Bekijk een vurig spektakel

Plan je bezoek in oktober voor het Vuurwerkfestival van Busan: een van de grootste vuurwerkshows in Azië. Het strand Gwangalli is het bruisende hart van de activiteiten en vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de pyrotechniek en laserlichten die de stad en zee verlichten.

Openingsbeeld: CJ Nattanai / Shutterstock