4 onmisbare ervaringen in kleurrijk Bologna

Redactie Lonely Planet

De meeste mensen kiezen voor een andere Italiaanse stad, maar Bologna is een geweldige bestemming voor een stedentrip. In het middeleeuwse centrum is Italiaans vaak de enige taal die je hoort en de restaurants serveren er misschien wel het beste eten van Italië.

De winkelstraat

Zoals bijna alle straten in Bologna wordt ook Strada Maggiore geflankeerd door prachtige zuilengangen. In deze straat vind je een breed scala aan winkels die zowel de oude ziel van Bologna tonen als haar jonge hart als universiteitsstad. Vanaf de Torre degli

Asinelli vind je achtereenvolgend een vrouwenkleermaker, een op Scandinavië geïnspireerde cadeauwinkel en oneindig veel antiekwinkels. Op nummer 23 zit Galleria della Colonna, waar prullaria als vergulde engelen en oude verrekijkers door elkaar liggen op bijzettafels met marmeren bladen en mahoniehouten bureaus. Verderop in de straat bots je op reusachtige deuren, waarvan de sleutelgaten worden bewaakt door brullende bronzen leeuwen. Deze conceptstore Zoo is deels bakkerij, deels expositieruimte, deels winkel voor handgemaakte kleren en kunstboeken en een tempel voor de jeugd. Jongeren kletsen bij met wat koffie en taart, waarbij ze soms hun ogen laten dwalen over de felgekleurde afbeeldingen en inspirerende Italiaanse spreuken op de verder kale, witte muren.

  • facebook.com/likeazoo
Het eten van Bologna is ongeëvenaard | Foto: ChiccoDodiFC / iStock

Het eten

Bereid je voor op een wanhopige zucht als je spaghetti bolognese bestelt in Bologna. Het pastagerecht waar deze Noord-Italiaanse stad om bekendstaat wordt wereldwijd vaak verkeerd bereid, maar hier proef je de authentieke, originele versie tagliatelle al ragù, die je zelf kunt leren maken bij het Culinary Institute of Bologna. In een glimmende onderwijskeuken aan de achterkant van zijn trattoria deelt chef Stefano Corvucci zijn passie voor de regionale gastronomie en de kennis die hij tijdens zijn leven heeft vergaard. Onder het genot van een glas wijn leert hij zijn cursisten hoe ze het gerecht net zo kunnen bereiden als zijn oma,
met pancetta, rundergehakt, weinig tomaat en zelfgemaakte tagliatelle. De rijke gele kleur komt van verse eieren.

  • Vanaf €95 voor een les van een uur; cookingclassesinbologna.com
Basilica Santuario della Madonna di San Luca is prachtig gelegen | Foto: treeffe / iStock

De wandeling

Dankzij de honderden terracottadaken en gebouwen wordt Bologna ook wel La Rosse genoemd, oftewel: de rode. Het rijke kleurenpalet komt tot leven in de zon en het uitzicht is het beste vanuit de 18de-eeuwse Basilica Santuario della Madonna di San Luca, op een heuvel. Elk weekend wandelen de bewoners vanaf het Piazza di Porta Saragozza onder ‘s werelds langste zuilengang door naar de basilica. Sommigen joggen de 4 kilometer, anderen wandelen met mopshondjes aan de lijn. Het pad is genoemd naar een Byzantijns icoon van de Maagd, dat je aan het eind van het pad kunt bewonderen. Maar ondanks de eeuwenoude geloofstradities is de wandel omhoog tegenwoordig vooral een fijne tocht en een kans om te genieten van het steeds wisselende uitzicht op de stad en het platteland, omlijst door 666 volmaakte bogen. 

  • bolognawelcome.com
Het uitzicht over Bologna is een zee van woestijnachtige kleuren | Foto: majaiva / iStock

Het uitzicht

De skyline van Bologna is een aaneenschakeling van torens. Deze talloze, terracottatorens zijn het gevolg van de eeuwenlange concurrentie tussen de voorname families van de stad. Ze bouwden de torens om hun macht te illustreren, in de trant van: ‘Mijn toren is groter dan de jouwe.’ De grootste toren was die van de stad zelf: de Torre degli Asinelli. De 498 treden van donker hout die aan de binnenkant omhoog draaien, zijn in het midden lichter geworden door de talloze voetstappen. Maar niet iedereen waagt zich aan de klim: aan de plaatselijke universiteit wordt verteld dat je nooit zult afstuderen als je daarvóór de toren al hebt beklommen. Vanaf de top, op 97 meter hoogte, strekken de gebouwen van Bologna zich voor je uit in een bescheiden kleurenpalet van rozerood, mosterdgeel en gebrande omber.

  • Toegang €3; bolognawelcome.com

Meer Italië? Lees De vijf mooiste stops tijdens een roadtrip door Toscane

Openingsbeeld: RossHelen / iStock