3x eilandhoppen in Helsinki

Linda Ismaili
3x eilandhoppen in Helsinki

Helsinki heeft maar liefst 300 eilanden; eilandhoppen is hier dus geen probleem! Wat wel een probleem is, is het kiezen tussen alle leuke plekjes met allemaal hun eigen aantrekkingskracht. Daarom alvast drie aanraders.  

Seurasaari

Het eiland Seurasaari ligt in het westen van Helsinki en is ook meteen een openluchtmuseum. Het eiland is niet groot en je kunt het binnen een paar uur wandelen volledig bewonderen. Loop door het bos langs meertjes, gladde rotsen, prachtige zeezichten én historische gebouwen. Het openluchtmuseum huist typische houten gebouwen uit de laat 17de tot 20ste-eeuw die hier vanuit verschillende plekken van Finland heen zijn verhuisd.

  

Bewonder het historische Suomenlinna | Foto: bruev / iStock

Suomenlinna

Ten slotte het bekendste eiland van Helsinki: Suomenlinna. Technisch gezien bevindt Suomenlinna zich op een groep van zes eilanden, waar in de tweede helft van de 18de eeuw werd hier door Zweden een fort gebouwd. Neem een korte boottocht vanaf het marktplein en besteed tenminste een paar uur met het ontdekken van de bijzondere geschiedenis van de eilandengroep, die inmiddels ook op de Unesco-werelderfgoedlijst staan. Voor een snelle geschiedenisles volg je het blauwe pad langs de vestingswerken die even indrukwekkend zijn wanneer ze 's winters door een pak sneeuw bedekt zijn als zomers, wanneer ze baden in zonlicht en het eiland de ideale plek is voor een picknick. 

Klippan

Een andere topper is het mini-eilandje Klippan. Het eiland ligt op een paar minuten varen met een pondje en het enige wat je er vindt is het restaurant Saaristo in een historische villa uit 1898. Saaristo is alleen in het zomerseizoen geopend maar áls je er in de zomer bent: ga! Ze hebben er heerlijk eten, een prachtig uitzicht en een fascinerende geschiedenis waar het personeel je graag over vertelt.

Openingsbeeld: Alxpin/ iStock 


Volg Lonely Planet op Instagram