3 redenen om naar de Zweedse stad Göteborg te gaan

Redactie Lonely Planet

In de een-na-grootste stad van Zweden vind je alles wat je wenst van een bezoek aan Zweden; uniek design, sauna's, nordic cuisine en zelfs indrukwekkende natuur. Dit mag je tijdens je bezoek niet missen.

De kunst

Graffiti en straatkunst kun je intussen in elke stad ter  wereld wel vinden, en Göteborg vormt geen uitzondering; menig kale en oninspirerende muur wordt vrijwillig in de handen van gerenommeerde plaatselijke en internationale kunstenaars gelaten. En niet alleen in het centrum: ook woontorens en buitenwijken worden met hoogwaardige kunstwerken opgeleukt. Door de ontspannen sfeer van de stad (door inwoners wordt Göteborg ook wel liefkozend “het grootste dorp van Zweden” genoemd) is er op cultureel en artistiek gebied veel mogelijk, ook in de publieke ruimte. Meer dan 100 kunstwerken zijn er verspreid over de stad te vinden, en met de interactieve kaart van Street Art Cities kun je ze allemaal opzoeken. Een hoogte- en verzamelpunt van moderne en stadse creativiteit is te vinden aan de oever van de rivier de Göta, net voorbij de hippe wijk Majorna: Röda Sten Konsthall. In dit voormalige ketelhuis dat de industrie van Klippan (wellicht bekend van de beroemde IKEA-bank) van energie voorzag, zijn nu vier verdiepingen aan hedendaagse kunst gewijd, van fotografie tot schilderijen en videokunst. Het gebouw zou bijna worden gesloopt door de gemeente; het met graffiti bedekte blok was voor velen een doorn in het oog, maar de oprichters van Röda Sten zagen er iets anders. Eind jaren 90 werd hier, in samenwerking met het Museum van Göteborg en de gemeente, de kunsthal geopend. Naast kunst vind je hier workshops en evenementen die erop gericht zijn iedereen - jong en oud, rijk en arm - te laten kennismaken met hun creatieve kanten.  

De lekkernij

Fika is een van de hoekstenen van de Zweedse cultuur: je neemt de tijd voor een kop koffie met je collega’s, vrienden of familie, en eet daar iets lekkers bij. Een zoete klassieker die met kop en schouders boven de rest uitsteekt is het kaneelbroodje; als je naar Zweden gaat kun je eigenlijk niet vertrekken voordat je een van deze licht plakkerige, kruidige bollen hebt geprobeerd. Het is niet een typische lekkernij voor Göteborg - je vindt ‘m overal in het land (en in IKEA’s daar ver buiten) terug - maar je kunt in de stad wel een uitstekende plaatselijke variant proeven. Hiervoor moet je naar de knusse wijk Haga, ten zuiden van het centrum van de stad. Deze wijk is bijzonder vanwege de authentieke houten façades langs de geplaveide straatjes; een van de weinige plekken in de stad waar ze nog op deze schaal bij elkaar te vinden zijn. Hiertussen staat Café Husaren, een compact café in een prachtig pand uit het einde van de 19de eeuw (inclusief torentje), waar achter de etalage de zoetigheden je toewuiven. Specialiteit is de Hagabullen, de Hagabol: niet gewoon een kaneelbroodje maar een enórm kaneelbroodje - naar eigen zeggen de grootste ter wereld.

De eilanden voor de kust van Göteborg zijn perfect voor kajakken | Foto: Henk Trygg / imagebank.sweden.se

Het uitstapje

Er is in de een-na-grootste stad van Zweden genoeg te doen is om een week mee te vullen, maar als je je echt een local wilt voelen, stap je met ze op de veerboot (enkeltje vanaf €3). Voor de kust van de stad ligt een handjevol eilandjes uitgestrooid die samen Göteborgs Archipel (Göteborgs skärgård) worden genoemd. Op vrije momenten trekken stedelingen naar deze deels autovrije eilanden om tot rust te komen, want wat je hier vindt is een soort Zweden in het klein: veel water, grijze rotsen, kleurrijke houten huisjes en vooral weinig mensen. De archipel is opgedeeld in twee delen, een noordelijk en zuidelijk deel. Het noorden is te bereiken vanaf de haven van Lilla Varholmen, vanaf waar een veerboot in zo'n tien minuten naar de knusse dorpjes op Hönö of Björkö vaart. Dichterbij is de haven Saltholmen, vanaf het centrum zo’n 30-40 minuten met tram 11. Vanaf hier vaar je naar de autovrije eilanden van het zuiden. Deze tochten duren minstens een kwartier maar zijn een ervaring op zich – met enig geluk spot je zeehonden in het water. Huur een kano of fiets, of ga te voet op verkenning op eilanden als Styrsö, waar zelfs nog restanten uit de steen- en bronstijd te vinden zijn. Ook de stranden op de eilanden zijn populair; tussen de kale rotsen zijn talloze streepjes zacht zand te vinden, aan helder water en met zicht op buureilandjes in de verte. 

Openingsbeeld: KavalenkavaVolha / iStock