24 uur in Milaan

Redactie Lonely Planet

Er is nooit genoeg tijd om een stad écht te leren kennen, maar je komt met 24 uur al een heel eind. Ontdek Milaan in een dag. 

Dit artikel is eerder verschenen in het septembernummer van Lonely Planet magazine. Meer lezen? Klik hier om 'm te bestellen! 

9 uur

Geen gebrek aan cultuur en historie in Milaan, maar ook aan bewonderaars hiervan niet. Start dus vroeg, zodat je een nog relatief rustige Piazza Duomo kunt bezoeken. Verwonder je over de gedetailleerde marmeren façade van de Duomo, het grootste kerkgebouw van Italië, en wandel dan door naar Galleria Vittorio Emanuele II met vele luxe designermerken onder een indrukwekkend glazen plafond. 

11 uur

Meer historie en kunst vind je in de wijk Zona Magenta. Vanaf het centrale plein van Milaan is het een wandeling van een half uur, die je in tweeën kunt delen door onderweg een stop te maken bij een van de vele koffietentjes. Als je bijgetankt bent, bezoek dan Basilica di Santa Maria delle Grazie, een dominicaner klooster waar het wereldberoemde Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci een van de muren siert. 

Een feestelijke uitstalling van fruit bij L'Orto di Brera. Stephanie Ong / Lonely Planet

13 uur

Van al die indrukken krijg je trek dus begeef je naar de wijk Brera, waar het barst van de cafés voor een goede lunch. Voor een heel scala aan Noord-Italiaanse klassiekers, kazen en charcuterie kun je terecht bij Salsamanteria di Parma, een gezellige trattoria die ooit begon als een simpele slagerij met gedroogde hammen waar de regio om bekend staat. Een vleesvrije lunch vind je op een steenworp afstand bij L’Orto di Brera, waar je tussen een kleurrijke uitstalling van verse groenten een maaltje verorbert.

15 uur

Blijf in Brera om de rest van de wijk te verkennen. Struin door de romantische straatjes, ontdek het groen van de botanische tuin die al in 1774 werd gesticht en, mocht je nog niet genoeg hebben van kunst, neem dan een kijkje bij Pinacoteca di Brera, dat ooit door Napoleon bewoond werd en nu dient als een van de belangrijkste Italiaanse kunstmusea. 

18 uur

Tijd voor aperitivo! Neem de metro naar het sfeervolle Navigli, de wijk die is vernoemd naar het netwerk van kanalen dat er doorheen stroomt. De wijk staat vol met hippe bars waar je vast je maag kunt klaarstomen voor het aanstaande diner. Laat je ogen en smaakpapillen verwennen met de creatieve hapjes en drankjes van Carlo e Camilla in Segheria, waar ze spannende ingrediënten zoals popcorn en beef jerky combineren met drank. In een minder experimentele bui? Op veel plekken kun je ook gewoon een wijntje bestellen waar je wat zoutjes en kaas bij krijgt. 

Kleurrijk Porta Venezia. BrasilNut1 / iStock

20 uur

Als je na de aperitivo nog wel iets lust, ga dan naar het levendige Porta Venezia. In een land dat een sterke hang heeft naar traditie is deze wijk progressief en de bevolking is al net zo kleurrijk als de karakteristieke straatjes, want hier woont een actieve queer-gemeenschap. Vele cafés en restaurants maken het af en bij Atempo Bistrot eet je moderne gerechten met ingrediënten van het seizoen. Voor een afzakkertje hoef je Porta Venezia niet te verlaten, bij Eppol kun je terecht tot in de kleine uurtjes. 

Openingsbeeld: JaCZhou / iStock