Welkom in Panama-Stad


De meest kosmopolitische hoofdstad van Centraal-America, Panama-Stad, is zowel een levendige metropool als een poort naar tropische oorden. Vele werelden komen hier samen. Panama verwelkomt zowel oost als west en vormt het regionale knooppunt voor handel en immigratie. De stad is daardoor een culturele cocktail waar het gevoel heerst dat alles kan en mag. Dat maakt de staat veel dynamischer en gemakkelijker dan zijn buren.

Het onverschrokken stedelijke Panama-Stad komt tot bloei in de chaos van verkeersopstoppingen, onvoorspelbare taxi’s en casino’s tussen chique clubs en bouwputten gepropt. Vanwege het internationale karakter van het bank- en handelswezen in Panama doet de glooiende skyline met glimmende torens van staal en glas al gauw denken aan een stad als Miami. Het vormt een sterk contrast met het schiereiland van Casco Viejo, een opbloeiende koloniale buurt met gekasseide straten die de boetiekhotels met de underground bars en ruïnes van het piratenverleden verbinden.

Je hoeft echter niet ver te gaan om je even aan het stadse leven te onttrekken. Er zijn dagtrips naar de stranden (Pacific of Caribisch) en mogelijkheden om het kanaal te bewonderen of het weelderige regenwoud te ontdekken, met brulapen, toekans en luiaards.

Openingsbeeld: Arturo Peña Romano Medina / iStock