Welkom in Guatemala-Stad


Afhankelijk van wie je spreekt, wordt Guatemala-stad (ook wel Guate genoemd) op twee manieren beschreven: groot, vervuild, gevaarlijk en de moeite van een bezoek niet waard, of groot, vervuild, gevaarlijk en fascinerend. Er is hoe dan ook een bruisende energie in de stad waar de rest van Guatemala niet aan kan tippen. Vervallen stadsbussen blazen gassen uit naast glimmende BMWs en Hummers en de wolkenkrabbers werpen een donkere schaduw over de sloppenwijken.

Guate tracht zichzelf opnieuw uit te vinden als een mensvriendelijke stad. Zona 1, in het centrum van de stad, is jarenlang een no-go zone geweest met verlaten gebouwen en criminele hotspots. Nu loopt het voorop in vernieuwing met de autovrije 6A Calle, waar nu talloze bars, cafés en restaurants te vinden zijn.

Veel vakantiegangers laten de stad links liggen en bezoeken liever Antigua. Toch is het zeker de moeite waard om kennis te maken met de hoofdstad. Guatemala-Stad speelt een centrale rol in het land en heeft de beste musea en galerijen, verkeersknooppunten en andere services die de reiziger zullen interesseren.

Openingsbeeld: ivstiv / iStock

Laat je inspireren