Ontdek Guatemala


Guatemala is tegelijk mysterieus en uitdagend. Het meest gevarieerde land van Midden-Amerika biedt landschappen en ervaringen die reizigers al eeuwig aangrijpen.

De tijdloze Maya’s

Sommigen vragen zich af wat er met de Maya’s is gebeurd, maar het antwoord is simpel: niks. De Maya’s bestaan nog steeds en hun tradities blijven bloeien. Als je geïnteresseerd bent in de archeologie van de Maya’s kan je steden zoals Tikal en Copán (net over de grens, in Honduras) bezoeken. Daarnaast is het dan zeker de moeite waard om de interessante musea in Guatemala City te bekijken. De cultuur van de Maya’s kun je ervaren in plaatsen zoals Rabinal of op heilige plekken als het kratermeer Chicabal. De meest traditionele Maya dorpen zoals de Ixil gemeenschap liggen in de hooglanden. De Maya’s zelf zijn door heel Guatemala te vinden, dus die zal je sowieso tegenkomen.

Avontuur

Actieve reizigers kunnen hun hart ophalen in Guatemala. Je kunt als reiziger bijzondere trektochten maken door de jungle en langs vulkanen. Ook kan je wildwaterraften, grotten ontdekken en met een kabelbaan door de beboste gebieden roetsjen. Voor de echte durfal is er nog meer te doen, zoals scubaduiken of paragliden in een vulkanische krater bij Lago de Atitlán. Je kunt natuurlijk ook genieten van de heerlijke golven aan de Pacifische kust of vanuit een hangmat jouw avonturen in Guatemala plannen.

Natuurlijke hoogtes

Slechts 2% van het land is verstedelijkt, dus het spreekt voor zich dat er voldoende mooie natuur te vinden is. De weinige nationale parken zijn erg indrukwekkend, vooral in de regio  Petén. De bijzondere ravijnen van de Río Dulce zijn ideaal voor een onvergetelijke boottocht. De natuurlijke schoonheid van Lago de Atitlán, een enorm kratermeer, inspireert reizigers al eeuwen. Verder zijn er nabij Cobán ontelbare raadselachtige grotten, die zelfs een grotonderzoeker nooit allemaal zou kunnen ontdekken in één mensenleven. Tenslotte moet elke reiziger de prachtige zwemplek bij Semuc Champey gezien hebben. Zelfs de mooiste ansichtkaarten doen deze plek tekort.

Koloniale grootsheid

Je mag vinden wat je wil van de Spaanse verovering van Latijns-Amerika, maar ze hebben prachtige architectuur achtergelaten. De afbrokkelende ruïnes in Antigua en de statige kathedraal op het centrale plein van Guatemala City zijn slechts enkele voorbeelden. Er zijn talloze mogelijkheden om mooie foto’s te maken, zelfs in de kleinste steden kun je pittoreske gebouwen vinden, zoals het bijzondere centrale plein van Retalhuleu. De grotere steden zoals Cobán en Quetzaltenango zijn vooral speciaal door hun kathedralen, stadhuizen en openbare gebouwen. 

Openingsbeeld: THEPALMER / iStock