Ontdek Belize


Belize staat met één been in de Midden-Amerikaanse jungle en met het ander in de Caribische zee. Hoewel klein, het land heeft talloze mogelijkheden voor avontuur en cultuur.

In de jungle

Het binnenland van Belize bevat relatief veel nationale parken en gebieden voor wilde dieren. Het wildlife varieert van bladetende mieren tot tapirs (het nationale dier) en jaguar. Vogelaars kunnen met hun verrekijkers maar liefst 570 soorten vogels spotten die langs de rivieren, lagunes en loofbossen hun nesten maken. Wandelaars met goede ogen kunnen makkelijk spinapen, brulapen, pekari’s, neusberen, paca’s en groene leguanen ontdekken. Verder kom je met een beetje geluk ook nog een toekan tegen, de nationale vogel van Belize.

In het land van de Maya’s

De oude cultuur van de Maya’s, een van de meest mysterieuze beschavingen ter wereld, kun je ook in Belize ontdekken. Vooral het Cayo district en het zuiden van Toledo zitten vol met archeologische resten uit de hoogtijdagen van de Maya’s (250 - 1000 na Chr.). Hier leiden enorme trappen naar de toppen van grote stenen tempels, vanaf waar je een geweldig uitzicht van 360 graden hebt over de jungle. Ontdek uitgegraven tombes en bestudeer complexe hiërogliefen, of daal af in diepe grotten waar Maya koningen ooit rituelen uitvoerden en offers maakten aan goden van de onderwereld. Daarnaast is het natuurlijk mogelijk om de moderne cultuur van het land te leren kennen. Dit doe je bijvoorbeeld door in een gastenverblijf van een dorp te overnachten of door chocolade te leren maken.

Actie & avontuur

Belize heeft veel mogelijkheden voor avontuurlijke reizigers. Zo kan je scubaduiken in de Blue Hole, abseilen langs watervallen of kruipen door oude grotten. In het Cayo District kun je kanoën door donkere riviergangetjes of doe grottenonderzoek in de bekende Actun Tunichil Muknal grot. Je kunt met de kabelbaan veel plekken in de jungle bereiken. Daarnaast kun je ook paardrijden en wandelen in nationale parken zoals Mayflower Bocawina National Park, Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary, Shipstern Nature Reserve en Río Bravo.

Onder water

Het barrièrerif van Belize is het op één na grootste barrièrerif van de wereld. Het is een sprookjesachtig paradijs met 100 soorten koraal en 500 soorten tropische vissen. Scubaduikers en snorkelaars zijn hier graag. Duikers onderzoeken de onderwatergrotten en de muren van de wereldberoemde Blue Hole. Snorkelaars bekijken het koraal, de vissen en de schildpadden in het onwerkelijk doorzichtige water.

Tenslotte kan je tijdens jouw perfecte tropische vakantie op de koraaleilandjes ook nog kajakken, windsurfen, peddelen, zwemmen, vissen of luieren in een hangmat.

Openingsbeeld: SimonDannhauer / iStock