Welkom in Centraal-Amerika


Centraal-Amerika bevat regenwouden en Inca-ruïnes, maar heeft ook een relaxte Caribische kust én wilde Atlantische kust. Van heldere, azuurblauwe zeeën tot overweldigende Incaruïnes, weelderige nevelwouden, bruisende markten en koffieboerderijen: Centraal-Amerika kan zo ontspannend of opwindend zijn als je zelf wilt.

Cultuur

Hoewel Centraal-Amerika ongeveer zo groot is als de Amerikaanse staat Texas, heeft de variëteit aan volken en culturen voor een zeer diverse en dynamische samenleving gezorgd. In de regio worden meer dan 20 Mayatalen gesproken, met Guatemala als inheems hart. De Spanjaarden hebben er duidelijke sporen achtergelaten, in de vorm van majestueuze koloniale pleinen, gepassioneerde schoonheidswedstrijden en de stille uren van de siësta. De Afrikaanse cultuur dringt in grote delen van de Caribische kust door, je vindt er Congolese rebellentradities tot het geluid van de Garifunadrums. De rest van de wereld - Aziaten, Europeanen, Noord-Amerikanen - volgde in de afgelopen eeuw met de moderniteit waarmee Panama City intussen is omgetoverd tot een eigentijdse metropool.

Outdoor avonturen

Acht landen met meer dan 300 vulkanen en twee lange tropische kustlijnen vormen een behoorlijke speeltuin. Verken de ruïnes van de Spaanse forten aan de Caribische kust of vaar met een boomstamkano tot diep in het inheemse grondgebied. Wandel onder de tropische bladerdaken, zwem met zeeschildpadden of maak een trektocht naar prachtige uitzichten over nevelwoud. Overal word je begeleid door een grote variëteit aan wilde wezens: een schitterende quetzal in de hooglanden, een weerbarstige troep brulapen die zich krijsend door het bladerdak beweegt of een walvis die van je rustige veerboottocht een wel erg spannende gebeurtenis maakt.

Stranden

Met ontspannen Caribische vibes aan de ene kant en een monsterlijke Pacifische deining aan de andere, bevindt Midden-Amerika zich op de ideale locatie om het beste van beide werelden te bieden. Deze kleine regio biedt bijna elke zonovergoten ervaring die je maar kan wensen, van uitgestorven playas tot full-moonfeesten. Daarnaast is er een geweldige, mysterieuze wereld die begint aan de waterrand. Grijp je kans en ga diepzeeduiken met walvishaaien in Honduras, snorkel bij 's werelds op één na grootste koraalrif vlakbij Belize, haal je hart op in Costa Rica’s uitstekende surfgolven of zeil naar de eilanden van Panama waar nauwelijks een voetafdruk te vinden is. Dit is het paradijs.

Ruïnes

Het grondgebied van de Maya’s strekte zich uit van Mexico tot Honduras en hun ruïnes zijn in vijf hedendaagse Midden-Amerikaanse landen terug te vinden. Een bezoek brengt je naar een ander, adembenemend universum. Van de verloren tempels van Tikal, hoog boven de jungle van Guatemala uittorenend, tot Mexico's Palenque en Tulum, die boven de branding prijken. Bekijk de levensechte jaguars die zijn uitgehouwen in Copán en ontdek waarom Chichén Itzá een van de nieuwe zeven wereldwonderen is. Begeef je in een cultuur die 4000 jaar beslaat - de grootste pre-Columbiaanse beschaving - die nog altijd bestaat. 

Openingsbeeld: rodrigoblanco, oberto_a_sanchez / iStock